Точно преди един век във френския алпийски курорт Шамони се събират най-добрите атлети в зимните спортни дисциплини.

В периода от 25 януари до 5 февруари 1924 г. в градчето се организират серия от състезания по фигурно пързаляне, шорттрек, хокей, кърлинг, ски и бобслей, които остават в историята като първата зимна Олимпиада в историята. 

На международната сцена първите зимни олимпийски игри в Шамони не предизвикват огромен интерес, но поставят стандарта за всички бъдещи състезания от този ранг, които днес се гледат от милиони хора по света.

Първите модерни летни олимпийски игри се провеждат в Атина през април 1896 г., а първите олимпийски игри след Първата световна война през 1920 г., които се провеждат в Антверпен, Белгия, включват фигурно пързаляне и хокей на лед. 

Идеята за провеждане на отделни Зимни олимпийски игри е издигната на седмата сесия на Олимпийския конгрес на Международния олимпийски комитет, проведена през юни 1921 г.

Концепцията обаче получава известен отпор от страна на скандинавските страни, които провеждат собствено състезание, наречено Nordic Games още от 1901 г. и се притесняват, че създаването на Зимни олимпийски игри ще отвлече вниманието от него. 

Въпреки това, МОК се съгласява да организира международна седмица на зимните спортове, като част от подготовката за Осмата Олимпиада в Париж през лятото на 1924 г. 

През следващите няколко години олимпийският комитет установява официално Шамони като град домакин на първите зимни олимпийски игри и одобрява 16-те събития, които да бъдат част от организацията. 

Френският национален олимпийски комитет помага за финансирането на новите съоръжения в Шамони за домакинство на игрите. Събитието се провежда от 25 януари до 5 февруари 1924 г. и около 10 000 души плащат, за да гледат състезанията на живо.

През май 1925 г. МОК официално нарича състезанията, организирани в Шамони, „първите зимни олимпийски игри“, поставяйки началото на серия, която продължава до ден днешен. 

Първите зимни олимпийски игри включват шест спорта, 16 събития и 258 атлети от 16 държави, които се състезават помежду си.  Норвегия излиза на първо място с най-много отличия и 134.5 точки, Финландия е втора със 76.5, а Великобритания остава трета с 30 точки. 

Норвежкият скиор Торлейф Хауг се превръща в легенда на спорта, след като печели три златни медала в три различни състезания, които проправят пътя за доминацията на Норвегия на първите зимни олимпийски игри.

Редица състезания в Норвегия са кръстени на спортиста, а в родния му град Вивелщат е издигната негова бронзова статуя.

Неговият сънародник Якоб Тамс пък е един от малкото олимпийски спортисти, печелили медали както на зимните, така и на летните олимпийски игри.

В Шамони през 1924 г. Тамс печели злато в състезанието по ски скокове, а през 1936 г. на Летните олимпийски игри в Берлин печели сребърен медал в състезанието по ветроходство.

От всички участници на първата зимна Олимпиада само 11 са жени. Сред тях е и норвежката кънкьорка Соня Хение, която по това време е едва на 11-годишна възраст.

На състезанието по фигурно пързаляне през 1924 г. в Шамони тя завършва на последното осмо място, но след това печели три златни медала през 1928, 1932 и 1936 г.