Общо 5.54 милиарда евро са се влели в пазара на недвижими имоти в Гърция по програмата, известна като Златна виза. 

Според данните на Министерството на миграцията на южната ни съседка, цитирани от Ekathimerini, общият брой на издадените постоянни разрешителни за инвеститори плюс онези, които ще бъдат издадени през следващите месеци въз основа на подадените заявления, възлиза на 22 298.

Прогамата Златна виза дава възможност за придобиване на гръцко гражданство при покупка на имот в страната на стойност поне 250 000 евро. За някои райони, като Атина, Солун, Миконос и Санторини, минималният праг е 500 000 евро.

Срещу тази инвестиция купувачът получава гражданство за себе си и за своето семейство. 

Някои инвеститори не са се ограничили да придобият само един имот, поради което общата сума на входящите финансови потози по програмата е по-висока от цената, умножена по броя на издадените разрешителни.

Целта на повечето от купувачите е да си осигурят висока възвръщаемост и доход чрез експлоатация на жилищата, обясняват имотни брокери, цитирани от изданието.

Около 99% от инвеститорите, които купуват имоти в Гърция и имат за цел да си осигурят разрешение за пребиваване, ги отдават под наем, предимно дългосрочно.

Само през 2023 г. са предоставени 4 231 нови лиценза, или почти два пъти повече, отколкото през 2022 г. Миналата година са подадени общо 8 351 искания за инвеститорски лицензи - повече от всяка друга година в 10-годишната история на програмата.

Инвестициите за тях са еквивалентни на покупки на недвижими имоти на обща стойност над 2 милиарда евро. Общо 7596 заявления са в процес на разглеждане от властите.