Все повече туристи по света проявават загриженост относно въздействието на свръхтуризма, което дава по-голям приоритет на безопасните за природната среда пътувания.

За да обърнат внимание на проблема със свръхтуризма и въздействието, което той може да оказва върху климата, страните по света започнаха да таксуват туристите за посещението на някои от най-популярните дестинации.

В началото на тази година Tripadvisor и Global Destination Sustainability Movement анализираха 100 дестинации по четири основни фактора, в това число екологични, свързани със социална прогресивност, обществената инфраструктура и управление на устойчивостта, за да изготвят класация на най-устойчивите от тях.

От Tripadvisor също така са използвали отзиви на посетители за 12-месечен период, които съдържат термини, отнасящи се до устойчивостта, като “щадящи околната среда,” “екотуризъм,” и “намаляване на отпадъците”, за да подредят най-устойчивите градове в света.

В Топ 15 на класацията не попада нито един американски град, а Монреал е единствената дестинация от Северна и Южна Америка, която намира място в челото.

Копенхаген е най-устойчивата дестинация в света

Столицата на Дания е един от най-старите и най-популярни градове в Европа. Той също така е считан и за един от най-чистите. Дания, като цяло, е поела ангажимент за достигане на въглеродна неутралност до 2025 г.

Повече от две трети от хотелите разполагат с екологични сертификати, а в града има инсталирани устройства, наподобяващи вендинг машини, които предоставят пари в замяна на върнати презни кенчета или пластмасови чаши, пише The Telegraph.

В Копенхаген също така има над 350 км велоалеи и няколко влакови линии. Местното летище е едно от най-натоварените в скандинавските страни.

Стокхолм

Столицата на Швеция комбинира съвременни атракции с исторически чар. Можете да стартирате посещението си там с два обекта, които са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО – кралския дворец Дротнингхолм и гробището Скугсширкогорден.

Можете да се разходите по калдъръмените улици на Стария град и по живописните мостове над каналите в града.

Бордо

След много години на усърдна работа, "Спящата красавица" се събуди от своя сън. Градът е красиво реставриран и разполага с ултра модерен обществен транспорт.

“Лунното пристанище” също е обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Каменният мост със своите 17 арки свързва двата бряга на река Гарона, предлагайки на пешеходците страхотни гледки към доковете и пристанището.

Хелзинки

Модерният космополитен град Хелзинки е Световна столица на дизайна от 2012 г. Красотата на природата във финландската столица се слива неусетно с високотехнологичните постижения и съвременните тенденции.

Пешеходните обиколки на града разкриват пластове история, докато модерната архитектира и аванагарден стил са погледът му към бъдещето.

Сингапур

Сингапур е известен като оживен метрополис, който също така е един от най-чистите и безопасни градове от подобен мащаб в света.

Посетителите могат да се насладят на исторически обекти, като храма Thian Hock Keng, превъзходно пазаруване (в това число в огромни молове) и множество плажове.

Мелбърн

Мелбърн предлага по нещо за всеки – за семейството, местно и международно изкуство, модни бутици, мултикултурна храна, история, спорт и пулсиращ нощен живот.

Осло

1000-годишната столица на Норвегия е свързана с открито море посредством Фиорда на Осло. Това зашеметяващо местоположение намеква за дивите чудеса, които се крият отвъд града.

От скулптурния парк Вигеланд, през Музея на викингските кораби, Музея на Мунк, до предизвикателното съдържание на нов Нобелов център за мир и Центъра на Холокоста, Осло предлага много храна за размисъл.

Пропускът Oslo Pass предоставя безплатно пътуване с обществения транспорт, безплатно паркиране и достъп до много музеи и забележителности.

Брюксел

Непретенциозният Брюксел е столицата на Белгия, Фландрия и Европа. Централният площад Гран Плас наистина е внушителен, а отвореният отново през 2006 г. монумент Атомиум предлага страхотни гледки.

Почитателите на аритектурата трябва да посетят Musée Horta - дом на белгийския архитект Виктор Орта. Клубовете и баровете в Сен Жери са пълни целогодишно, а разглеждането на тесните улички пеш е по-забавно, отколкото да попаднете в трафика.

Голуей

Най-хубавото нещо за посетителите на Голуей е, че човек може да се разхожда навсякъде. След като пристигнете, може да се разходите веднага по улиците на града.

Там ще откриете оживени пъбове, независими магазинчета и криволичещи калдъръмени улици, изпълнени със студенти, творци, писатели и занаятчиии. Вероятно дори ще чуете да се говори на галски.

Оттам можете да вземете ферибота до остров Инис Мор. Ще се завърнете освежени от океанския въздух и спиращата духа природа.

Белфаст

С население от близо 300 000 души в самия град, Белфаст се превръща в космополитна дестинация и в популярно място за уикенд почивка. Благодарение на множеството опции за ползване на автобус, такси, лодка или за разходка, никога не е било по-лесно човек да изследва града.

Не пропускайте музея Ulster Folk или Белфастката катедрала, както и някои от награждаваните ресторанти, пъбове, клубове, галерии и театри.