В развитието на Индустриален парк Видин ще бъдат инвестирани 25 млн. лв. Към момента има изготвен проект за финансиране от Национална компания индустриални зони (НКИЗ). Държавата ще осигури 20% от средствата, а останалите 80% са по Плана за възстановяване и устойчивост.

Предстои строителството в индустриалната зона, управлявана от НКИЗ, да започне още тази година, като сумата ще бъде инвестирана във вътрешната инфраструктура и в подготовката на самия терен.

„Индустриална зона Видин разполага с връзка с железопътен транспорт, с пристанище и e в близост до Дунав мост 2. Всичко това дава възможност регионът да се развие като логистичен и интермодален хъб“, смята министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

С кметската администрация е обсъдено създаването на местно звено, което да работи за привличане на инвеститори и да представя предимствата и възможностите за реализиране на проекти в региона.

Тези инвестиционни звена в страната ще бъдат подпомагани от Министерството на икономиката и индустрията, Националната компания индустриални зони и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), съобщават от министерството.

В Северозападния регион праговете за отпускане на държавна помощ за инвестиции са в най-голям размер - като мярка за намаляване на регионалните дисбаланси в страната. Така регионът може да получи до 60% от капиталовите разходи при привличане на инвеститор.