Има основно правило, когато посещавате Италия: колкото по-трудно е да стигнете до дестинацията, която сте избрали, толкова по-голяма красота ви очаква. Това правило обаче е на път да изгуби силата си, що се касае до крайбрежието на Амалфи, което ще получи свое „собствено“ летище.

Salerno Costa d’Amalfi Airport ще отвори врати през юли на 45 километра югоизточно от град Амалфи и на 21 километра от Салерно – „входната врата“ към известния бряг, посочва CNN Travel.

Технически, това е по-скоро повторно отваряне, отколкото ново летище, построено от нулата. Изградено за първи път през 1926 г., през последните 98 години то е използвано като военно летище, летателно училище, противопожарен център и частно летище.

През 2007 г. аеропортът получава ъпгрейт, който му позволява да посреща и търговски полети. Пистата е удължена и са изградени два портала и четири гишета за чекиране. Използват го авиокомпаниите Air Dolomiti и VolaSalerno. През 2016 г. обаче летището затваря напълно.

На 11 юли то ще сложи началото на нова глава в историята си с посрещането на търговски полети на Volotea - испанска авиокомпания с голямо присъствие в Италия.

Бавно разгръщане на летищните операции

Разрешение за извършване на търговски полети на летището беше дадено през януари, а за предстоящото му отваряне пистата беше удължена до 2000 метра. Добавени са стоянки и съоръжения за самолети.

Въздушните операции ще стартират постепенно, тъй като летището все още е в процес на разработка и не е планирано завършване преди 2026 г.

Тази година Volotea ще обслужва четири дестинации, започвайки с Нант във Франция и Каляри в Сардиния през юли, а Верона и Катания ще бъдат добавени през септември. Други „важни авиокомпании“ водят преговори също да използват летището, според говорител на оператора му GESAC.

Нов пътнически терминал трябва да бъде построен до 2026-2027 г. Съоръжението с площ от 16 000 квадратни метра е проектирано от нидерландската компания Deerns, която спечели търга с обещания за „зачитане на околната среда и интеграция на местната област“.

Преди това компанията е работила по разширения на летищата в Абу Даби, Амстердам Схипхол и Кувейт Сити.

Футуристично изглеждащият терминал ще бъде изграден от естествени и устойчиви материали, а на покрива ще бъдат разположени фотоволтаични панели за генериране на енергия, което ще намали емисиите на CO2.

Тази втора фаза на развитие ще доведе до разширяване на пистата още веднъж до 2200 метра.

Важен момент за региона

Междувременно, до следващата година ще бъде изграден нов терминал за общата авиация (предимно за частни самолети). Търговските оператори също ще го използват до завършването на новия им пътнически терминал.

Летището ще бъде в процес на развитие до 2043 г., като до този момент е поставена цел да обработва 6 млн. пътници годишно. Това ще помогне за облекчаване на натиска върху международното летище Capodichino в Неапол, което отбеляза рекордните 12.4 милиона пътници през 2023 г.

Карлос Муньос, основател и президент на Volotea, нарече откриването на летището „важен момент за региона“. А Роберто Барбиери от GESAC определи новината, като „невероятен маховик за развитието на туризма в нашия регион“.

И докато крайбрежието на Амалфи се бори с прекомерния туризъм, като властите въвеждат сериозни ограничения за автомобили, за да облекчат задръстванията, местните жители изглеждат доволни.

Фаусто Салсано, собственик на Vietri Centro B&B във Виетри сул Маре - първото село на известното крайбрежие, казва пред CNN: „Развълнуван съм, че ще имаме летище на крайбрежието на Амалфи.

За тези от нас, които сме в туристическия бизнес, това ще бъде отправна точка да се утвърдим още повече в нашата работа.“ Той прогнозира „важен темп на растеж във всички сектори“.