Улавянето на въглероден двуокис не е решение за енергийния преход и политическите лидери трябва да осигурят реални ангажименти за насърчаване на инвестициите, а не greenwashing. Това заяви изпълнителният директор на австралийската добивна компания Fortescue Metals Андрю Форест, цитиран от Ройтерс. 

Австралийският милиардер е на мнение, че инвестиционната общност се нуждае от равни условия и честни отговори от страна на политическите лидери относно постепенното премахване на изкопаемите горива.

"Бизнес лидерите имат само един прост въпрос - кога ще спрем да изгаряме изкопаеми горива?“, заяви Форест по време на 50-ата юбилейна среща на Международната агенция по енергетика в Париж. 

"Ако искате да привлечете капитал, трябва да имаме ясни и очевидни ограничения за това, което причинява вреда, и силни стимули за това, което прави добро“, каза още бизнесменът. 

Някои държави, включително САЩ, обявиха публични субсидии за проекти за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), като част от стимулите за насърчаване на прехода към зелена енергия.

CCS технологиите улавят емисиите на въглероден диоксид от индустрията, за да предотвратят изпускането им в атмосферата. След това уловеният CO2 може да се съхранява постоянно под земята или да се използва повторно в други промишлени процеси.

Според Форест обаче, ръстът в търсенето на петрол едва ли ще спре до края на това десетилетие, а улавянето на въглерод, по думите му, не е жизнеспособно решение.

"Ще продължим да изгаряме изкопаеми горива, но някои смятат, че по някакъв магически начин ще се отървем от въглерода в земята, без да има доказателства, че той ще остане там. Има обаче купища доказателства, че не успяваме“, каза Форест на конференцията.

"Казвам на политиците навсякъде да не бъдат следващият идиот, който чака старата лъжа да бъде разпространена и да каже, че вярва в улавянето на въглерода. През последните 75 години то бележи само провали и е пълна лъжа“, коментира милиардерът. 

Австралийската компания Fortescue е основен производител на желязна руда, която се използва в производството на стомана. Миналата година тя обяви нов проект за производство на "зелена" стомана с по-малко емисии. Производството на желязо и стомана заема значителен дял от глобалните емисии на тежката промишленост и търговията с тези суровини се превърна в източник на спорове между Съединените щати и Европейския съюз, които все още не са успели да договорят търговско споразумение за търговията с т. нар. "зелена" стомана.