Google планира кампания срещу дезинформацията в пет държави от Европейския съюз преди изборите за европейския парламент през юни. 

Законодателите се опасяват, че разпространението на дезинформация онлайн може да повлияе на избирателите, затова американската компания предлага пакет от мерки за справяне с проблема, предава Ройтерс. 

Франция, Полша и Германия обвиняват Русия, че е създала сложна мрежа от уебсайтове за разпространение на проруска пропаганда.

Европейският Закон за цифровите услуги, който влиза в сила тази седмица, изисква от онлайн платформите и т. нар. "търсачки" (най-голямата от които е на Google) да направят повече за ограничаване на незаконното съдържание и рисковете за обществената сигурност.

От март вътрешното звено Jigsaw на Google, което работи за справяне с онлайн заплахите, ще пусне серия от анимирани реклами в платформи, като TikTok и YouTube, в пет държави от ЕС -Белгия, Франция, Германия, Италия и Полша.

Въз основа на предишни кампании, които компанията е тествала в Германия и Централна Европа, според Jigsaw, новият проект ще има възможност за достигане до гражданите в страните, в които има най-голям брой избиратели в ЕС, използвайки местния опит на компанията в тези региони.

Рекламите ще включват така наречените техники за „предварително разкриване“, разработени в партньорство с изследователи от университетите в Кеймбридж и Бристол, целящи да помогнат на зрителите да идентифицират манипулативно съдържание, още преди да го срещнат.

Зрителите, които гледат рекламите в YouTube, ще бъдат помолени да попълнят кратък въпросник с няколко отговора, предназначен да прецени какво са научили за дезинформацията.

„Прекарахме много време в тези поляризирани дебати. Нашата демокрация е заложена на карта, а напрежението просто продължава да става все по-високо и по-високо“, коментира Бет Голдбърг, ръководител на изследванията в Jigsaw.

По думите му, предварителното разкриване е единствената техника, която работи еднакво ефективно в целия политически спектър.

Миналия месец разследване, проведено от службата по външни въпроси на ЕС (European Union External Action Service), разкри 750 случая на подвеждаща информация, умишлено разпространявана от чуждестранни играчи, много от които изразяват подкрепа за инвазията на Русия в Украйна.

Рекламите на Jigsaw ще бъдат преведени на всички 24 официални езика на ЕС, съобщават още от Google.

Кампанията ще продължи най-малко един месец, като въз основа на нейния обхват и ефективност тя може да бъде удължена. Резултатите от нея, включително отговорите на анкетата и броя на обхванатите потребители, се очаква да бъдат публикувани през лятото на 2024 г.