Китай отчита най-ниските годишни преки чуждестранни инвестиции от 90-те години на миналия век насам, съобщава Financial Times. Втората по големина икономика в света продължава да изпитва затруднения с възстановяването от пандемията от COVID-19, а инвеститорите търсят по-висока доходност другаде.

Преките чуждестранни в Китай възлизат на около 33 милиарда долара през 2023 г., според данните на държавната администрация. Това е 82% спад спрямо предходната година и най-ниският годишен показател от 1993 г насам.

Икономиката на страната все още е в стагнация, на фона на кризата с имотите, слабото вътрешно търсене и ниското доверие на инвеститорите.

На първото заседание на кабинета на страната след китайската лунна Нова година, премиерът Ли Цян призова служителите да работят за „повишаване на доверието“ и „да се съсредоточат върху решаването на практически проблеми, които вълнуват масите и предприятията“, според съобщение от държавата информационна агенция Синхуа.

Преките чуждестранни инвестиции до голяма степен се влияят и от геополитическата несигурност. Пекин предприе репресии срещу някои чуждестранни компании през последната година, на фона на опасенията, че международният бизнес, споделящ чувствителна информация на своите клиенти, може да представлява заплаха за националната сигурност.

По-високите лихвени проценти на други пазари пък накараха чуждестранните инвеститори да изтеглят капитали от Китай, за да преследват по-висока доходност другаде. Администрацията в Китай изтъква, че централните банки на големите развити икономики скоро може да започнат намаляване на лихвените проценти, което ще ограничи тегленето на средства от страната. 

Китайският борсов бенчмарк CSI 300 падна с 11% през 2023 г., а слабата реакция на правителството във връзка с проблемите на имотния пазар не успя да успокои инвеститорите, пише още FT.  

От началото на този година широкият борсов индекс се понижава с 1%, въпреки подкрепяните от държавата усилия за укрепване на доверието на пазара.

Според изчисленията на Financial Times, базирани на данните на китайското министерство на търговията, показват, че преките чуждестранни инвестиции в Поднебесната империя са спаднали с 34% до 10 милиарда долара на годишна база през септември - най-големият месечен спад за последното десетилетие. 

Статистиката обаче дава и поводи за оптимизъм. През четвъртото тримесечие на 2023 г. са отчетени инвестиции за 17,4 милиарда долара след дефицита, регистриран през третото.  Преките инвестиции в Китай от страна на германските компании пък достигнат рекордните 13 милиарда долара миналата година, според доклад на Германския икономически институт.