За много китайци Харбин предизвиква асоциации с лед и стомана - град, който е едновременно студен и труден за живот.

Тази зима обаче силно индустриализираният град се превърна в предоставящ топло посрещане домакин, привличайки рекорден брой посетители, основно от южните райони на Китай.

По време на трите дни около Нова година, между 30 декември и 1 януари, Харбин регистрира над 3 милиона туристически посещения, които са генерирали приходи в размер на 5.914 млрд. китайски юана (830 млн. долара), според Бюрото по култура и туризъм на града.

Градът, в който туристът е Бог

В перифраза на популярното твърдение, че „клиентът е Бог“, на уебсайта на местната власт в Харбин се казва, че „туристът е Бог“, което показва отношението на града към посетителите.

В писмо до жителите от декември местните власти ги помолихa да “проявяват огромна обич и да поставят гостите на града на първо място, отнасяйки се с към тях с най-голямо уважение и дружелюбие”.

“Независимо дали ги упътваме внимателно, отговаряме сърдечно на техните въпроси, предлагаме им купа чай от джинджифил или ги вземаме с нас по пътя си, ние можем да направим всичко възможно, за да демонстрираме напълно автентичното гостоприемство на жителите на Харбин”, се казва още в призива.

Местните жители се вслушват в съветите. Доброволци раздават топъл чай от джинджифил на главната улица на Харбин, докато други носят надписи, предлагайки безплатни туристически съвети, по-конкретно за туристите от южен Китай. 

В аптеките се продават единични дози лекарства за пътуващи, а ресторантите сервират безплатно замразени круши на чакащите клиенти, нарязани на малки парченца, каквито са предпочитанията на жителите в южната част на страната за по-малки хапки.

Правителството дори постила мокети в пешеходните подлезите по главната улица, за да предпази посетителите от падания. Този ход предизвиква реакции в социалните медии като потребител казва, че майка му е живяла 60 години в Харбин, но никога не е виждала подобно нещо.

Много от посетителите на Харбин казват, че шумотевицата в социалните медии около града е повлияла на решението им да го посетят. Прякорът, който северняците им дават - “Малки южняшки картофчета”, пък е бил допълнителна мотивация за мнозина да пътуват на север.

Туристите от южните региони на Китай, които са с по-мек климат, често се обличат с дебели якета, кожени шапки и шалове, с което заприличват на картофи, казват местни.

Новият прякор, който туристите дават на Харбин - “Rbin”, също набра огромна популярност в социалните медии, представлявайки новооткритата им привързаност към града.

Всичко това обаче изглежда е част от един по-мащабен план за популяризирането на Харбин и на провинция Хъйлундзян.

Хъ Дзин, ръководител на Отдела по култура и туризъм на Хъйлундзян, казва пред China Central Television, че неговият отдел се фокусира върху използването на социалните медии “от началото на 2023 г.”

Големи тълпи, дълги опашки

Денят на откриването на Светът на леда и снега на Харбин, който е част от по-мащабен фестивал, привлича над 40 000 посетители на 18 декември.

Заради многото хора, чакането на опашка за голяма част от атракциите продължава няколко часа. На посетителите им се налага да чакат по 5-6 часа за най-популярната атракция – огромна пързалка.

Някои посетители изразяват недоволството си онлайн, отбелязвайки че чакането на минус 20 градуса по Целзий не е приятно, Други пък настояват да им бъдат възстановени парите за закупените билети.

Местните власти побързаха да се извинят и обещаха да намалят времето за чакане, но туристи казват пред CNBC, че дългите опашки все още са проблем.

Привлекателността на почивките в страната

След избухването на зимния туризъм в Харбин, и други градове в Китай започва да рекламират собствените си атракции в социалните медии, като ръководители на местните туристически бюра и знаменитости се появяват в онлайн видеа, за да привличат туристи. 

С наближаването на Пролетния фестивала в Китай, ръстът в пътуванията към североизточната част на страната не показва признаци на отслабване.

Дани на Trip.com показват повече от десетократно увеличение на годишна база на дестинации със студено време, като северните дестинации Харбин, Мудандзян, Чанджън и Байшан са особено популярни.