Изглежда, че няма много признаци въодушевлението около технологията на изкуствения интелект да намалява, а инвеститорите се съсредоточиха върху най-новия тримесечен отчет на Nvidia, за да видят дали стремглавият растеж на производителя на чипове може да продължи.

Технологичната компания, за която се счита, че е в основата на бума при AI чиповете, обяви резултатите си за четвъртото тримесечие след края на вчерашната борсова сесия, които бяха по-добри както по отношение на печалбата, така и на продажбите.

Общите приходи на Nvidia нарастват с 265% на годишна база

Nvidia произвежда мощни компютърни чипове, които се използват в популярни AI инструменти, като ChatGPT на OpenAI и Copilot на Microsoft.

Голямото търсене на тези чипове осигури на Nvidia място в престижния клуб на компаниите на Уолстрийт с пазарна капитализация от над 1 млрд. долара.

Към края на вчерашната сесия пазарната капитализация на Nvidia беше 1.667 трлн. долара, което я нарежда зад Alphabet (1.779 трлн. долара). Тя изостава по този показател от Microsoft и Apple, които са с пазарна капитализация от 2.988 трлн. долара и 2.819 трлн. долара, респективно.

Акциите на Nvidia са във възходяща траектория от началото на годината. Въпреки че книжата поевтиняха с близо 3% по време на вчерашната сесия, цената им нараства с близо 40% от началото на 2024 г. Освен това, те поскъпват с над 225% през последните 12 месеца.

Въпреки че търсенето на AI чипове на Nvidia в краткосрочен план е голямо, големи компании, като Microsoft и Meta, са проявявали интерес към закупуването им и от други доставчици.

Колко би струвала инвестиция от 1 000 долара в Nvidia?

От CNBC са изчислили колко би струвала днес инвестиция в акциите на Nvidia, направена преди една, пет или десет години. Данните са базирани на цената на затваряне на акциите от 20 февруари от 694.52 долара за брой.

Ако сте инвестирали 1 000 долара в Nvidia преди година, вашата инвестиция би донесла 225% доходност и към 20 февруари щеше да е на стойност около 3 248 долара.

Инвестирани 1 000 долара преди пет години в Nvidia биха генерирали 1 015% доходност и на 20 февруари закупените акции щяха да бъдат на стойност около 17 542 долара.

Ако някой е предвидил AI бума преди 10 години и е инвестирал 1 000 долара в Nvidia, тази инвестиция щеше да е на стойност около 148 226 долара към 20 февруари, което представлява 22 340% доходност.

Хората, които са инвестирали 1 000 долара в Nvidia на 22 януари 1999 г., когато компанията излезе на борсата, щяха да разполагат с 2 784 065 долара под формата на акции към 20 февруари, което представлява около 277 708% доходност.

Проучвайте компаниите преди да инвестирате

Не забравяйте, представянето на дадена компания в краткосрочен план не би трябвало да се използва като единствен индикатор за това как би се представяла тя в бъдеще.

Фондовият пазар е непостоянен, а непредсказуеми фактори може доведат до внезапни спадове и колебания в цената на акциите при определено дружество.

По тази причина повечето финансови експерти не препоръчват инвестициите в единични акции. По-логичният подход при повечето хора би бил инвестицията в борсово търгувани или договорни фондове.

Този тип фондове следят представянето на пазарни индекси, като S&P 500, и по този начин инвестицията ви се разпределя сред редица от най-добре представящите се компании, като Nvidia, Amazon, Apple и Microsoft.

Към 21 февруари S&P 500 нараства с близо 25% на годишна база, според изчисления на CNBC. От 2019 г. стойността на индекса се е увеличила с около 79%, докато повишението от 2014 г. е 170%.