Криптовалутата етер изпитва затруднения да поддържа темпа на поскъпване на по-големия си брат биткойна.

Втората най-голяма валута по пазарна капитализация, която съставлява по-малко от една пета от оценявания на 2.7 трлн. долара пазар на криптовалути, също не се справя лошо.

Етерът обаче поскъпва с около 53% през първите три месеца на годината, в сравнение с ръст от 65% при биткойна.

Най-популярната криптовалута достигна до нови върхове миналия месец. Днес етерът се търгува на цена от около 3 400 долара, което е доста под върховото му ниво от 4 867.60 долара, достигнато през ноември 2021 г.

Дори осъщественият наскоро технически ъпгрейд на блокчейн платформата Етериум почти не оказа въздействие извън кръга на криптосредите, за разлика от въодушевлението преди "разполовяването" на биткойна през следващия месец – техническа промяна, която има за цел да забави предлагането на криптовалутата.

Етерът поевтиня с 12% след ъпгрейда Dencun на платформата на 13 март, който имаше за цел да намали трансакционните такси в екосистемата.

"Етериумът е преследван упорито от липсата на разпознаване от инвеститорите, които не са свързани с пазара на криптовалути," казва пред Reuters Джоузеф Едуардс, ръководител Изследвания в Enigma Securities.

"В сравнение с 2020 г., в платформата има много повече икономическа активност, но достигането на рекордни нива вероятно ще се случи относително късно."

Много ще зависи от това дали щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) ще одобри борсово търгувани фондове (ETF), които инвестират в етер.

Одобрението и стартът на няколко такива фонда при биткойна дадоха тласък на институционалното търсене и покачиха цената на най-популярната криптовалута до ново рекордно ниво.

Етер ETF-ите също чакат, като документите на VanEck очакват първи решение на 23 май.

От Standard Chartered Bank очакват щатските ETF-и на етера да бъдат одобрени на 23 май, което да изстреля цената на криптовалутата до 8 000 долара до края на 2024 г. и до 14 000 долара до края на 2025 г.

Не всички обаче са толкова оптимистично настроени относно това, че щатският регулатор ще даде зелена светлина на спот ETF-и при етера. Адвокати и източници от индустрията казват, че правният статут на етера е неясен и очакват регулаторните органи да действат предпазливо.

Стока или ценна книга

От SEC са казвали, че биткойнът е стока, но не са се произнасяли за етера.

За разлика от биткойна, етерът се търгува в блокчейн с „доказателство за залог“, което позволява на потребителите да генерират доходност в замяна на заключването на токени за определен период от време.

И тъй като етерът често е използван за залог, той може да бъде считан за ценна книга, което пък ще доведе до по-строги правила относно оповестяването на информация, което противоречи на характера на криптовалутите да заобикалят традиционни финансови институции, като банки и борси.

Това обаче усложнява изчисленията при ETF-ите, тъй като доходността на заложения етер често е по-висока от тази на обикновени пасивни токени.

"Получаването на одобрение от SEC за ETF-и със заложен етер ще бъде много трудно и на този етап е изключително малко вероятно," казва Андерс Хелсет, ръководител Изследвания на дигитални активи в K33.

Институционалното търсене на етер е много малка част, в сравнение с това за биткойн. Фондове за дигитални активи, които следят етера, отчитат отлив на средства в размер на 46.4 млн. долара за месеца до 23 март, сочат данни на CoinShares.

За сравнение, продуктите, които следят биткойна, отчитат входящи потоци на стойност над 4 млрд. долара.

Някои пазарни участници вярват във фокусирането върху технологията на етериума, която е гръбнакът на по-голяма част от интерент визията Web3 и стои зад приложения, включващи крипторазклонения, като децентрализирани финанси и блокчейн игри.

Миналия месец BlackRock представи първия си токенизиран фонд в етериум блокчейна, което предизвика дискусия относно използването на платформата и по-общата токенизация на активи от реалния свят.

За момента суровини и държавни ценни книжа, както и други традиционни активи, на стойност 2 млрд. долара са били токенизирани в няколко мрежи, като 80% от тях са в етериум блокчейна, според швейцарската компания 21Shares.