Microsoft обяви плановете си за изграждането на център в сферата на изкуствения интелект (AI) в Лондон, който ще се фокусира върху разработката на продукти и изследвания.

Подразделението ще бъде оглавено от Мустафа Сюлейман - роденият в Лондон съосновател на Google DeepMind, който Microsoft нае през миналия месец.

Като основен инвеститор в създателя на ChatGPT - OpenAI, Microsoft е световен лидер при бързоразвиващата се технология.

Конкуренцията за служители в AI сферата обаче се засилва в Европа в последните 18 месеца. Microsoft може да опита да наеме експерти от други компании, фокусирани в сферата на AI, като DeepMind или OpenAI, за да попълни новото си звено.

Този ход представлява победа и за Великобритания, която се опитва да укрепи позициите си като технологична суперсила, откакто през ноември беше домакин на първата глобална среща на високо равнище за безопасността в сферата на AI.

Миналия месец Microsoft нае съоснователя на DeepMind Сюлейман, за да ръководи нейното подразделение за изкуствен интелект. Той напусна основаната наскоро от него компания Inflection AI, за да се присъедини към Microsoft, вземайки десетки служители от нея със себе си.

Засега остава неясно колко работни места ще създаде новият център, но изявлението идва след поетия наскоро от Microsoft ангажимент да инвестира 2.5 млрд. паунда (3.16 млрд. долара) в инфраструктура за центрове за данни и в подобряването на AI уменията във Великобритания.