Прохождащите инвеститори махат с ръка срещу максимата от заглавието, но за пазарните експерти това е гръбнакът на финансовия им успех.

Всичко е въпрос на диверсификация - разпределяне на инвестиционния риск чрез закупуване на различни видове активи. Този процес може да протича на няколко нива.

Амунди, най-големият мениджър на активи в Европа, споделя съвети как да инвестирате по начин, който да ви даде дългосрочен хоризонт.

Когато един инвеститор започне да се справя добре с финансовите пазари, често му хрумва, че може да вложи всичко на едно място и по този начин да увеличи максимално потенциалната си възвръщаемост.

В този случай подходящата дума е "залог". Това е така, защото подобно поведение е по-близо до хазарта, отколкото до рационалното инвестиране. Залогът може да работи, но при много висок риск.

Инвестирайте разумно

"Интересно е колко хора играят лотария или някакъв вид хазартни игри, за да забогатеят бързо. Често хората с ниски доходи смятат, че инвестирането не е за тях.

Но точно те не бива да се отказват от борбата си за лично богатство, като подходящият начин е да влагат месечна сума - такава, каквато няма да тежи особено, да речем, в акции чрез взаимен фонд. Накратко, те инвестират по дисциплиниран начин и бавно, но сигурно се грижат за бъдещето си", сподели г-н Спасимир Маджаров, директор за България на Amundi.

Инвеститорите, които искат да създадат дългосрочна и функционална стратегия, трябва да мислят за диверсификация, вместо да търсят един доходоносен краткосрочно актив.

Диверсификацията позволява на инвеститора да влага пари в различни продукти - например взаимни фондове с фокус акции, облигации или други активи.

Отделните активи се представят различно на пазара. Така че, когато един актив пада, друг обикновено се покачва. Тук се проявяват ползите от диверсификацията. Разпределянето на риска между няколко инвестиционни средства също е добра стратегия за спокойствието ни.

„Човешкият мозък възприема загуба два пъти по-тежко от печалба. Няма инвестиция без риск и е напълно приемливо да изпитвате колебания, когато предприемате действия.

Но докато следваме правилата за диверсификация и се придържаме към избраната стратегията, то ние сме на прав път“, добавя Живко Камбов, мениджър продажби в Амунди.
 

Многостепенна диверсификация

Прохождащите инвеститори мислят за диверсификация само с една идея - закупуване на повече активи. Но за правилна диверсификация трябва да вземат предвид няколко фактора. 

Например, трябва да се насочите към различни активи, като: акции, облигации, но също и благородни метали или недвижими имоти. В идеалния случай обаче трябва да разпределите риска и във всеки избран клас активи.

Диверсификацията също може да се съсредоточи върху типа инструмент, но  инвеститорът трябва да притежава дялове в компании от различни сектори. Например, технологични компании трябва да балансират с индустриални.

В рамките на даден клас активи рискът също може да бъде разпределен и по отношение на пазарната капитализация.

Следователно инвеститорът не би следвало да включва в портфейла си само акции на компании с голяма капитализация, но и в идеалния случай също и вложения в по-малки компании с по-висок риск, но потенциално по-висока възвръщаемост. 

Изграждането на балансирано портфолио е дълъг процес. Ето защо на пазара вече има балансирани портфейли, изградени от професионалисти, които позволяват на обикновените инвеститори да се възползват максимално от потенциала за диверсификация. Те се наричат ​​балансирани фондове.

„Диверсификацията ни позволява да използваме по подходящ начин широк набор от инвестиционни инструменти, като същевременно оставаме гъвкави към нуждите на нашите клиенти“, казват от Амунди.