Начинаещият инвеститор трябва да пребори редица митове за пазарите и света около тях. Някои от тези митове се предават от поколение на поколение, a финансовите съветници трябва да се борят с тях отново и отново. Как да останем спокойни при движенията на капиталовите пазари? И кои са ключовите фактори, които подпомагат или провалят една инвестиция? Ето няколко съвета от финансовите експерти на Amundi.

Повече от триста години след отварянето на първата фондова борса, инвестирането все още е заобиколено от редица митове. От една страна, тези предубеждения затрудняват инвеститорите да останат в инвестиционния свят, а от друга страна, те могат да обезсърчат хората да инвестират.

Трезвият и спокоен поглед на инвеститора е от решаващо значение за успеха на пазарите. Достатъчно е да знаете няколко общи препоръки.

Инвестиране = хоби за избрана група хора?

Не. Първата грешка, която потенциалният инвеститор прави, е да си мисли, че светът на инвестирането не е за него или нея. Хората често се поддават на мита, че инвестирането е или твърде сложно, или само за хора с много пари - богати или обучени професионалисти. Това е парадоксално разсъждение, защото обикновеният човек може да стане богат само чрез инвестиране. 
 

Ще ми е трудно да започна да инвестирам?

Има и много хора, които се отказват да инвестират с мотива, че винаги разполагат с пари и не искат да се откажат от тях. Това е вярно само отчасти. Като цяло е препоръчително да създадете резерв от няколко месечни заплати, преди да инвестирате. Но резервът не трябва да е прекомерен. Ако имате излишни пари, има смисъл да ги инвестирате. Редица инвестиционни инструменти ви позволяват да вземете парите си обратно в свои ръце по всяко време.

„Инвестиционните фондове, са идеално решение за обикновения човек, защото ви позволяват да имате достъп до вашите средства обикновено в рамките на десет работни дни“, казва Живко Камбов от екипа Amundi. 
 

Инвестицията въпрос на късмет ли е?

Въобще не. Инвестирането не е игра. Докато късметът може да подобри възвръщаемостта на инвеститора, ключът към успеха се крие в предварително определена стратегия, дългосрочен план и поне малко основно ноу-хау.

"Обикновеният инвеститор не трябва да се интересува толкова много от сегашното ниво на пазарите. Той иска да печели в дългосрочен план и може да толерира краткосрочни колебания - на фондовия пазар, например - като нормална част от пазара. Няма нужда да пришпорваме; от съществено значение е да сме търпеливи и да имаме дългосрочен хоризонт, търпение и план, а не толкова знания", казва Петр Симчак, директор инвестиционния отдел на Amundi в Прага, Чехия.

Според него стабилен портфейл, който е издържал изпитанието на времето, може да се състои например от комбинация от имоти, акции и облигации.

Много инвеститори също са предпазливи да инвестират, защото това е рискована дейност. Въпреки че няма такова нещо като инвестиране без риск, той може да бъде значително намален, особено чрез диверсификация (т.е. разпределяне на пари в различни видове инвестиции) и постоянство (инвестиране редовно и в дългосрочен план). 

Инвестирането работа на пълен работен ден ли е?

Освен ако не сте професионален търговец - борсов посредник, който редовно търгува с инвестиции, за да си изкарва прехраната - инвестирането може да не ви отнеме много време. Вместо да изучавате графики и котировки всеки ден и да се тревожите за цената по време на краткосрочни спадове, по-разумно е да сте търпеливи.

Ключът е да започнете и да се придържате към предварително планирана стратегия, която може да продължи десетилетия. След това инвеститорите могат да проверяват ефективността на своето портфолио, например, веднъж месечно. 

Как инвестирането влияе на психиката ни?

Писаните правила са едно, но когато става въпрос за пари, хората винаги се държат различно на капиталовите пазари. Емоциите влизат в действие. Способността да се потискат емоциите е една от характеристиките, които отличават начинаещия от опитния инвеститор.

„Пазарната среда създава страх, несигурност или вълнение и еуфория. Имате два вида болка при инвестирането – първата е от загубите, които понасяте, а втората е от печалбите, които не сте успели да постигнете“, обяснява Петр Симчак,  главен инвестиционен директор на Amundi Asset Management.

Според Симчак, хората трябва да разберат, че опитът да се надхитри пазара не е съвсем правилен подход. Винаги има аргументи за изчакване на по-добра възможност,но това не е целта на инвестирането. С течение на времето инвеститорите трябва да осъзнаят, че има само един начин да бъдат успешни.

„Познавам само един тип инвеститор и това е консервативният инвеститор. Неговата работа е да победи инфлацията и да направи малко повече, той не иска да спекулира. Някой е по-авантюристичен и може да толерира колебанията в стойността, друг е по-притеснен и чувствителен към краткосрочни колебания. Почти всеки е нетърпелив. Идеалният инвеститор е този, който има дългосрочен план, краткосрочен резерв, спестявания и пари, които има, но не знае кога ще му потрябват", заключава Симчак , директор на инвестиционния отдел в Amundi.