На 10 април в Южна Корея ще се проведат парламентарни избори, в които множество партии и коалиции ще се борят за 300 места в местния законодателен орган.

Очаква се основната битка да е между консервативната Партия на народната сила на президента Юн Сок Йол, която ще се опита да увеличи влиянието си от настоящите 114 места, и Либералната демократична партия на Корея, която пък се надява да консолидира 156-те си позиции.  

Позициите на партиите по отношение на криптовалутите обаче тази година се очаква да изиграят сериозна роля за изборните им резултати. В Южна Корея има над 6 милиона потребители на криптовалутите, като младите хора са мнозинството от тях, пише Coindesk.

Парламентарните избори в Южна Корея се провеждат на всеки четири години, като на предишните - през 2020 г., либералната партия спечели с лекота. Тогава обаче криптоиндустрията все още не беше във фокуса на общественото внимание до такава степен. 

В рамките на кампанията си за президентските избори през 2022 г. президентът Юн Сок Йол обеща да отмени данъците за печалбите от крипто и да позволи първоначалното предлагане на монети (ICO). 

Не е ясно дали неговите обещания за крипто са били решаващи за победата му, но в крайна сметка, той не можа да ги изпълни, поне до момента.

Потенциалът на криптовалутите да повлияят върху изборите обаче явно остава силен и обяснява защо и двете основни партии в Южна Корея правят нови обещания, свързани с тях.

Демократическата партия обеща да позволи на инвеститорите да купуват борсово търгувани биткойн фондове (ETF), като подобни намерения заявиха и консерваторите.  

Малката разлика в обещанията идва от политическата перспектива относно предстоящите политики за данъчно облагане на криптопазара. 

Консерваторите дават приоритет на регулаторната рамка преди данъчното облагане, което на практика ще отложи облагането на печалбите от крипто с данък, който засега е планиран да влезе в сила от януари 2025 г.

Данъчното облагане на доходите от виртуални активи, както и доходите от прехвърляне или заемане на виртуални активи, първоначално беше отложено от 2023 г. до 2025 г.

Демократите искат да наложат 22% данък върху печалбите от криптоактиви, надвишаващи 50 милиона корейски вона (37 316 долара) на година, вместо предлаганите в момента 2.5 милиона корейски вона (1865 долара). 

Консервативната партия обещава да създаде и Комисия за насърчаване на цифровите активи, която да предлага закони и да налага санкции.

Парламентарният вот в Южна Корея е част от редица предстоящи избори по целия свят, които неизбежно ще повлияят на посоката и темпото на правене на политика по отношение на криптоиндустрията, смятат експертите. 

Изходът от тези политически битки може да повлияе върху криптопазара по един или друг начин, а ролята на тези послания по отношение на електоралните нагласи в бъдеще вероятно ще става все по-голяма.