Властите в Хонконг са конфискували злато на стойност 10.7 млн. долара, прикрито като машинни части, които заминават за Япония.

Според изявление на правителството, 146 килограма злато са били “претопени и прикрити“ като части от два въздушни компресора в товарното отделение на самолет в града.

На снимки от митническата служба на Хонконг се вижда, че златото е излято във формата на винтове и цилиндрични части. То е боядисано с един слой боя за прикритие. Одрасквания по повърхността на частите са разкрили скъпоценния метал отдолу.

Митническите власти са засекли незаконното злато, докато проверявали машините на 27 март и след последвано разследване са арестували 31-годишен гражданин във връзка със случая.

Мъжът е освободен под гаранция, а разследването продължава. Съгласно законодателството на Хонконг, всеки човек, който бъде признат за виновен за контрабанда на товари, може да получи максимална глоба от 2 млн. долара и затвор до 7 години.

Служител на митническата служба е заявил пред местни медии, че това е първият случай, в който е засечено злато, прикрито под формата на машинни части.

Целта е била да се избегнат вносните тарифи в размер на около 10% в Япония, което е щяло да спести на извършителите над 1 млн. долара.

През февруари Хонконг, който е един от най-големите центрове за търговия със злато в света, арестува друг заподозрян за това, че се опитва да изнесе златни плочки от града. Митническите власти имат и поне още една конфискация на злато тази година.

И в двата случая са замесени превозни средства, пътуващи към Макао, които са пренасяли злато на стойност над 1 млн. долара.

Цените на метала достигнаха неколкократно до рекордни нива през тази година - на фона на геополитическата несигурност. Вчера спот цената на златото затвори на нов връх в САЩ над 2 340 долара за тройунция.