Глобалният развод с долара не се случи през миналата година - въпреки предупрежденията, че централните банки намаляват резервите си в тази валута, сочи анализ на ING, цитиран от Business Insider.

Ако се коригират ефектите от преоценка в данните на Международния валутен фонд (МВФ) за официалните резерви в чуждестранна валута, делът на долара, всъщност, отчита лек ръст.

"Ако подходим към целия набор от исторически данни така, сякаш глобалните обменни курсове са фиксирани на нивата си от края на 2023 г., се оказва, че делът на долара в резервите се е увеличил с 0.2 процентни пункта - до 58.4% през миналата година, което представлява скромно, но и първо годишно увеличение от 2015 г.," казва главният икономист на ING Дмитри Долгин.

"В допълнение, резервите в щатски долари са се увеличили с 227 млрд. долара във физическо отношение," допълва той.

Това се противопоставя на идеята, че централните банки се чувстват несигурни по отношение на експозицията си към долара, след като видяха как бяха санкционирани активите на Русия в долари след инвазията ѝ в Украйна през 2022 г.

Анализатори също така посочваха, че централните банки имат огромен апетит към златото, като допълнително доказателство за дедоларизацията, но от ING установяват, че това търсене се запазва без промяна в продължение на около десетилетие.

Вместо това, покупките на злато през миналата са били по-скоро с цел наваксване на валутните наличности.

"Анализирайки статистическите данни на МВФ, виждаме малко признаци, че златото е значително по-популярно от фиатните валути," казва Долгин.

"Въпреки че делът на златото нараства от 14.4% до 15.9% от общите международни резерви през 2023 г., цялото това увеличение се дължи на ефекта на преоценките. Ако приемем, че цената на златото е фиксирана в края на 2023 г., делът му не се променил през миналата година."

Междувременно, делът на китайския юан от резервите в чуждестранна валута намалява, макар че това се дължи до голяма степен на Русия. Преди 2022 г. Москва притежаваше една трета от глобалните резерви в юани, но беше принудена да продава, когато се сблъска с бюджетен дефицит.

"Юанизацията" на глобалните резерви вероятно се е забавила и извън Русия, казва Долгин. Тази валута често е представяна като бъдещ съперник на долара, а от ING отчитат, че широката юанизация продължава да бъде част от дневния ред на Пекин.

Ако резервите бъдат оставен настрана, юанът бележи възход в международните финанси през миналата година, като делът на китайската валута от глобалните разплащания се увеличава в системата SWIFT.

Това обаче може да се окаже временно, тъй като ролята на юана в търговските финанси вече е започнала да намалява през 2024 г.  

"Предстои да се види дали това представлява обръщане на тенденцията и какво стои зад него, но общата картина изглежда донякъде свързана с бързото увеличение на търговията между Русия и Китай през 2022-23 г. и някои признаци за забавяне на свързаните с Русия трансакции от страна на китайски банки, установени в началото на тази година," казват от ING.