След трудната 2023 г. доларът поскъпва отново, след като на Уолстрийт приеха, че пониженията на лихвите ще се случат по-късно от предварително очакваното.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо британския паунд, еврото, швейцарския франк, японската йена, канадския долар и шведската крона, отчита близо 3% ръст от началото на годината.

Щатската валута поевтиня през ноември и приключи годината с понижения спрямо същата кошница от валути, тъй като инвеститорите ставаха все по-оптимистично настроени, че Федералният резерв скоро ще понижи лихвите. Председателят на Фед Джеръм Пауъл обаче заяви миналия месец, че е малко вероятно този процес да започне през март, както инвеститорите до голяма степен очакваха.

„Горещите“ икономическите данни от последните седмици подкрепят идеята, че Фед ще задържи лихвите на високи нива за по-дълго време. Щатската икономика е създала цели 353 000 нови работни места през януари, което е индикация за устойчивостта на пазара на труда въпреки по-високите лихви. Индексът на потребителските цени нараства с 3.4% на годишна база през декември, което все още е над целевото ниво от 2% на централната банка на САЩ.

По-скъпият долар е лоша новина за щатските компании, които генерират по-голяма част от приходите си в чужбина. Това също така означава, че щатските компании и потребители може да харчат по-малко за вносни стоки, а покупателната сила на американците зад граница се увеличава.

Решенията за паричната политика на други страни също влияят на траекторията на долара. През януари Европейската централна банка (ЕЦБ) остави основната си лихва без промяна. Ако обаче президентът на ЕЦБ Кристин Лагард направи дори и най-малкия намек за понижение на лихвите през лятото, това може бързо да оскъпи долара, казва пред CNN Куинси Кросби, главен анализатор в LPL Financial.

При по-високи лихвени проценти има тенденция да се привличат повече международни капитали в дадена страна, което увеличава търсенето на местната валута, а оттам - и стойността ѝ.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации скочи отново до над 4% на фона на променящите се очаквания на инвеститорите, което също даде тласък на щатската валута.

Президентът на подразделението на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари посочи по-рано през седмицата, че лихвите може да са намерили по-високо неутрално ниво, след като се движеха близо до нулата по време на пандемията от COVID-19.

“Изводът е, че това осигурява повече време на Фед да оцени предстоящите икономически данни преди да започне да понижава лихвите, с по-малък риск прекалено затегнатата парична политика да попречи на икономическото възстановяване,” казва още Кашкари.

Тод Джоунс, главен инвестиционен директор в Gratus Capital, обаче очаква доларът да поевтинява с на наближаване на времето, когато Фед ще понижи лихвите. Очакванията на инвеститорите са, че Фед ще започне да затяга паричната политика през май или юни, според CME FedWatch Tool.