До 25 000 туристи, евакуирани от горските пожари на Родос през 2023 г., ще имат право на „безплатна“ почивка съгласно нова компенсационна схема на гръцкото правителство.

От тази седмица хиляди - предимно британски летовници, имат право на обезщетение, както беше обещано от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис миналата година след пожарите през юли.

В интервю за Good Morning Britain на ITV през август Мицотакис каза: „Днес Родос е по-гостоприемен отвсякога, островът се върна към нормалното. Ще предложим една седмица безплатна почивка на Родос следващата пролет или есен за всички, чиято ваканция беше прекъсната от пожарите.“

Дигиталните ваучери ще покриват едноседмично хотелско настаняване на стойност до 500 евро, съобщава CNN. Майрон Флоурис, генерален секретар на гръцкото министерство на туризма, каза пред The Guardian, че Гърция е „първата страна в света“, която прилага подобна схема.

Засегнатите ще могат да осребрят ваучерите от сега до 31 май и от 1 октомври до 15 ноември.

Туристическите служители в Родос казват, че над 5000 от засегнатите пътешественици досега са се регистрирали в схемата за компенсация чрез ваучери, чиято стойност варира между 300 и 500 евро.

Полученото обезщетение ще отразява първоначалната сума, платена от туристите за отменената ваканция. Тези, които са резервирали частно настаняване, например в имоти на Airbnb, няма да могат да се възползват от ваучер.

Туристите бяха евакуирани от острова заради големите пожари, а някои от тях бяха принудени да се подслонят на спортни стадиони и летища.