Рим оглави класацията на най-добрите градове за пешеходни обиколки в света. Италианската столица завоюва короната с очарователните си площади и калдъръмени улици. Следва го Будапеща, където туристите могат да разгледат „всеки ъгъл пеша“, пише Daily Mail.

Класацията се основава на данни за резервации и търсене за 800 града в 120 държави по света, направени на уебсайта GuruWalk между април 2023 г. и април 2024 г.

Компанията, която предлага безплатни пешеходни обиколки по целия свят, сравнява броя на резервациите и посещенията на страницата на дестинация, за да се състави ранглистата.

Испания е най-дружелюбната към пешеходците страна, според резултатите, с 28 града в топ 100. Франция се появява седем пъти, докато Обединеното кралство, Полша, Колумбия и Виетнам имат по трима представители. От друга страна, само един град в САЩ попада в ранглистата.

Вижте топ 10 на най-добрите градове за пешеходни обиколки в света:

10. Порто, Португалия

Порто може да се изследва изключително пеша „поради размера и наситеността с интересни забележителности“, посочват от GuruWalk.

Португалският град "завладява с живописния си стар град - обект на световното наследство на ЮНЕСКО, своите винарни на брега на река Дуро и емблематичния си мост Дом Луиш I", добавят от туристическата компания.

9. Лондон, Великобритания

Британската столица предлага „безброй атракции“ на пешеходно разстояние една от друга - от „историческия Биг Бен и величественото Уестминстърско абатство до модерното виенско колело London Eye“, казват от GuruWalk, добавяйки, че градът е „смесица от култури, история и изкуство с музеи от световна класа“.

8. Амстердам, Нидерландия

Нидерландската столица приканва посетителите да я разгледат пеша със своята „очарователна“ мрежа от канали. И има много какво да правите в допълнение към любуването на пейзажа, според GuruWalk.

„Амстердам съблазнява посетителите със своите пленителни канали, богата художествена история и оживен културен живот. Къщата на Ане Франк, Музеят на Ван Гог и Райксмузеум са задължителни места, които предлагат дълбоко гмуркане в историята и изкуството,“ допълват от агенцията.

7. Прага, Чехия

Прага е известен като „Градът на стоте кула“ и е популярен с красивата си архитектура, историческия център и емблематичния Карлов мост. Това посочват от GuruWalk, класирайки го като седмия най-добър град в света за разглеждане пеша.

„Пражкият замък, катедралата Свети Вит и астрономическият часовник са интересни точки, които пленяват посетителите“, добавят от компанията. И трите атракции са на 30 минути пеша една от друга.

6. Лисабон, Португалия

„Лисабон омагьосва пътешествениците с уникалната си комбинация от традиция и модерност, историческите си квартали Алфама и Байро Алто и емблематичните си трамваи“, казват от GuruWalk.

„Кулата Белен, манастирът Жеронимос и Паметникът на откритията са само част от атракциите, които правят Лисабон дестинация, която трябва да се види.“ Пешеходците ще се зарадват да чуят, че отнема само 20 минути, за да се стигне пеша от едната до другата.

Unsplash

5. Флоренция, Италия

„Места, като Дуомо - с неговия впечатляващ купол, проектиран от Брунелески, Понте Векио, галерия Уфици и дворецът Пити са от съществено значение за всеки посетител, идващ във Флоренция за първи път“, съветват от GuruWalk.

„И пътешествениците могат да открият най-доброто от града пеша само за няколко часа,“ допълват от компанията.

4. Мадрид, Испания

Освен културните си забележителности, испанската столица пленява с очарованието на своите площади, калдъръмените живописни улици в историческия център и зелените площи, като парка Ретиро.

От GuruWalk добавят, че градът е „известен със своето гостоприемство, оживен социален живот и емблематични музеи“.

Барселона - слънце, море и сангрия

3. Барселона, Испания

„Оживеният културен живот, впечатляващите модернистични сгради и градските плажове“ на Барселона я правят топ туристическа дестинация, според GuruWalk.

Разходката по улиците позволява на посетителите да изследват Готическия квартал, Рамбла и пазара Бокерия, предлагайки пълно изживяване, което съчетава изкуство, история и гастрономия.

2. Будапеща, Унгария

„Будапеща, известна като „Перлата на Дунав“, предлага на своите посетители уникална комбинация от история, архитектура и нощен живот“, казват от GuruWalk.

„Атракции, като парламента и замъка Буда, са само част от бижутата, които този град предлага на пътешествениците, които все по-често избират да изследват всяко негово кътче пеша,“ допълват от компанията.

1. Рим, Италия

В Рим има атракции от световна класа, които можете да откриете пеша - от Колизеума до Пантеона.

GuruWalk коментира: „Огромният брой паметници понякога карат туристите да не знаят откъде да започнат. Така че не е изненадващо, че Рим е домакин на повече обиколки с екскурзовод от всяко друго място на планетата.“