Европейските правителства, които наскоро предприеха мерки в подкрепа на производителите на слънчева енергия, няма да могат да спрат производителя на слънчеви панели Meyer Burger, който мести производството си от Германия в САЩ.

Заводът на компанията във Фрайберг, Източна Германия, затвори в средата на март със загуба на 500 работни места, след като търгуваната на швейцарската борса компания се присъедини към увеличаващия се брой производители на енергия от възобновяеми източници, които затварят или се местят.

През последната година най-малко 10 такива компании са обявили, че изпитват финансови затруднения.

Преговорите с германското правителство за осигуряване на бъдеще за завода на Meyer Burger са приключили без успех в края на март, казва говорител на кoмпанията пред Reuters.

От министерството на икономиката на Германия казват, че са наясно с "много сериозната ситуация" на германски компании и проучват опции за финансирането на индустрията от повече от година.

Министерството се е съгласило да предостави на Meyer Burger гаранция за експортен кредит за оборудване, което е произведено в Германия, да бъде използвало в щатски заводи, което ще помогне на намиращ се наблизо обект, но няма да спаси този във Фрайберг.

Затварянето, което с един замах намали производството на слънчеви панели в Европа с 10%, е факт въпреки бума в сектора на вятърната и слънчевата енергия на Стария континент.

Увеличаването на капацитета за производство на електроенергия от възобновяеми източници, в това число и от слънчеви панели, е на рекордно високо ниво, сочат данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Базираните в Европа производители, които доставят тези панели обаче, отстъпват значително на конкуренцията от страна на китайските и щатските производители, чиито правителства предоставят повече подкрепа на техните компании.

Тази ситуация представлява дилема за европейските правителства, които искат да се борят с изменението на климата – дали да предлагат повече подкрепа, за да гарантират, че местните производители ще са конкурентоспособни, или да позволят на неограничения внос да поддържа темповете на новите инсталации.

Среща в Брюксел между европейските енергийни министри през миналата седмица оказа жест на подкрепа на изпитващата затруднения индустрия.

Китай увеличава производството на слънчева енергия и вече съставлява 80% от глобалния капацитет за производство. Разходите за производство на слънчеви панели там са около 12 цента за ват генерирана енергия, в сравнение с 22 цента в Европа, според компанията Wood Mackenzie.

Щатските субсидии, които бяха обявени като част от Закона за ограничаване на инфлацията от 2022 г., позволяват на някои производители на енергия от възобновяеми източници и на разработчици на проекти да получават данъчни кредити, които привличат компании от ЕС и от други места.

От Meyer Burger казват, че планират да отворят завод за слънчеви панели в Аризона и друг за слънчеви клетки в Колорадо.

Компанията за производство на батерии Freyr, която развива дейност основно в Норвегия, също е спряла работа по полузавършен завод близо до Арктическия кръг и се фокусира върху плановете си за завод в американския щат Джорджия.

От Freyr обявиха през февруари, че са преместили регистрацията на компанията от Люксембург в САЩ.

На срещата по-рано през месеца ЕК лансира доброволна Европейска соларна харта (ESC) за правителства и компании в подкрепа на соларните производствени инсталации. Документът бе подписан от 23 страни членки на ЕС, Европейската комисия, Европейския съвет на производителите на соларни панели (ESMC) и от асоциацията Solar Power Europe, която ще координира присъединилите се компании.

Хартата, според която купувачите на соларни панели трябва да включват и местна продукция в това, което купуват, не е със задължителен характер, според Solar Power Europe.

През февруари европейските законодатели одобриха Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии, в който като цел е включено и производството на 40% от нуждите от чиста енергия на региона до 2030 г.

В предходния месец ЕС одобри 1 млрд. долара германска държавна помощ за шведския производител на батерии Northvolt, за да се подпомогне изграждането на завод в Германия, след като Northvolt заплашиха, че ще са насочат към САЩ.

Това беше първият случай, в който ЕС се възползва от изключителна мярка, която позволява на страните членки да се намесят с помощ, когато има вероятност инвестиция да напусне Европа.

Помощ за текущите дейности обаче не е предоставена - на фона на политическите несъгласия относно това колко обществени средства трябва да бъдат насочени към изпитващите затруднения бизнеси.

Решенията за подкрепа на индустрии или компании, като Meyer Burger, се вземат от страните членки, казва говорител на ЕК пред Reuters.

Потенциални клиенти, които разчитат сериозно на евтиния китайски внос, също са против новите субсидии за местно производство на панели, заявявайки, че подобни ходове биха могли да им навредят, като накарат потребители да отложат поръчки, докато изчакват субсидиите да стартират.

Консултантската компания Rystad Energy и производители на слънчеви панели твърдят, че в европейските складове залежават евтини вносни панели, които ще стигнат за инсталации за повече от година. От Reuters не са успели да потвърдят независимо тази оценка.

Стоковите запаси може да нараснат с увеличаването на производствения капацитет на Китай, според Rystad. Ако всички планове, заявени от китайски компании, се осъществят, китайската индустрия ще може да произвежда два пъти повече панели, отколкото се очаква да бъдат инсталирани по света през 2024 г., казва Мариус Мордал Баке, старши анализатор в Rystad.

Базираната в Дрезден Solarwatt има стокови запаси за между 6 и 9 месеца, в сравнение с около шест седмици преди това, заяви пред Reuters пред март главният изпълнителен директор на компанията Детлеф Нойхаус.

Миналата година тя е освободила около 10% от служителите си и казва, че местното ѝ производство на панели работи с приблизително една трета от капацитета.

"Тази индустрия е толкова важна за бъдещето, че не можем да позволим да изгубим цялата си компетенция," казва Нойхаус.

Анализатори казват, че не ясно каква подкрепа би била могла да помогне, защото компании, като Meyer Burger, произвеждат малка част от количествата, които се правят в Китай или се планират в САЩ.

Местните индустрии за чисти технологии са толкова глобално преплетени, че е трудно за европейските производители да си представят напълно независима верига на доставки.

Базираната в Норвегия NorSun, която произвежда части за слънчеви панели, казва, че китайското оборудване е от съществено значение за завода ѝ в Норвегия и за планирания нов завод в САЩ. Компанията е спряла производството в норвежкия си завод, докато реши дали да го обновява.

По-голяма част от оборудването за всеки от двата проекта ще трябва да дойде от Китай. "На практика няма друга опция," казва Карстен Рор, главен търговски директор в NorSun.

Дежавю

Freiberg е била в подобна ситуация и преди. От 1990-те години компании, които стартират дейност в региона, са се облагодетелствали от федерални програми за финансиране за възстановяване на Източна Германия и за наваксване на изоставането от просперитета на Западна Германия.

Появяват се нови индустрии, в това число слънчеви панели и полупроводници. Freiberg обаче понася голям удар в предишното десетилетие, след като соларната индустрия на Китай увеличава производството и подбива цените.

През 2020 г. германското правителство премахва ограничение върху субсидиите за инсталации на соларни панели, което помага за нарастване на търсенето. През 2021 г. Зелената сделка на ЕС е сигнал за политическа подкрепа за бъдещето търсене, а инвазията на Русия в Украйна също подпомага за разпространението на слънчевата енергия.

Meyer Burger, чието седалище е в Швейцария, започва производство във Фрайберг едва през 2021 г., когато индустрията започва да се съживява. Компанията обновява завода на фалирала компания за слънчево панели, който преди това стои неизползван в продължение на три години.

За кратко компанията става един от най-големите работодатели в града, потвърждава кметът на Свен Крюгер. "Това е вторият път, в който германската соларна индустрия е изложена на риск. Те вече се провалиха веднъж," казва пред Reuters 19-годишният Макс Ланге, докато почистват с колегите неработещите машини в завода.

"Ако има нов провал, ме съмнява, че ще преследвам кариера в европейската соларна индустрия, защото не мисля, че ще има завръщане," казва той, допълвайки, че може да си намери работа в щатската соларна индустрия.