Институционалните инвестиционни продукти в криптовалути отчитат отлив на средства през последната седмица, пише Coin Telegraph, цитирайки доклад на платформата CoinShares.

Институционалните инвеститори са намалили експозицията си към дигитални активи, като общите криптоинвестиционни продукти са отбелязали изходящи потоци на стойност от 126 милиона долара през изминалата седмица.

Основният дял от това движение се дължи на биткойн продуктите, които регистрират изходящи потоци на стойност 110 милиона долара. 

Експертите на CoinShares обясняват, че тази динамика подчертава колебанието сред инвеститорите и отслабването на положителния тренд. В предходния месец бяха отчетени входящи потоци от 520 милиона долара в криптофондове, като повече от 99% от тях бяха в биткойни. 

Седмичните обеми на търговия с инвестиционни продукти бележат ръст от 17 милиарда долара за предходната седмица до 21 милиарда долара през седмицата, приключваща на 12 април, според доклада.

Ръководителят на изследванията на CoinShares Джеймс Бътърфил посочва, че активността на търговията с инвестиционни продукти спада спрямо общия пазар, като делът й намалява до 31% от общия обем на борсите миналата седмица, демонстрирайки предпазливостта сред инвеститорите.

Данните идват на фона на тежките разпродажби, геополитическото напрежение и несигурността около намаляването на лихвените проценти от Федералния резерв през юни. Институциите са изтеглили близо 82 млн. долара от борсово търгуваните биткойн фондове между 8 април и 12 април.

В регионален план само Австралия, Бразилия и Германия отчитат входящи потоци, съответно на стойност 1.6 милиона, 3 милиона долара и 28.6 милиона долара. Най-големите регионални изходящи потоци идват от Съединените щати (145 милиона долара).

Въпреки че биткойнът запазва възходящата си тенденция в по-дългите времеви рамки, цената му беше силно волатилна през последните няколко дни.

В началото на седмицата той поевтиня рязко от над 66 000 долара за брой до под 64 000 долара, като към момента се търгува на ниво от около 63 100 долара. 

Последният спад на най-популярната криптовалута се случи, след като Хонконг стана втората страна, одобрила създаването на борсово търгуван спот биткойн фонд. Търговията с тях вероятно ще започне следващата седмица.

Експертите, цитирани от Coin Telegpraph, обаче не очакват пренасочване на значителни капиталови потоци към Хонконг, тъй като пазарът там е малък, в сравнение с този в САЩ.