Историкът Ниъл Фъргюсън предупреди в петък, че светът навлиза в ера на политически и икономически катаклизми, подобни на тези от 70-те години на миналия век. Само че този път нещата може да са и още по-лоши, предупреждава ученият от университета в Станфорд.  

Фъргюсън взе участие във форума Ambrosetti в Италия, където коментира, че вече са налице събития, които ще изиграят ролята на катализатор за повторение на 70-те години - период, характеризиращ се с финансови сътресения, политически сблъсъци и граждански вълнения. 

Но, по думите му, този път сериозността на тези шокове вероятно ще бъде по-голяма и по-устойчива.

„Съставките от 70-те години на миналия век вече са налице. Грешките на паричната и фискалната политика от миналата година, които предизвикаха тази инфлация, са много подобни на мерките от 60-те години на 20-и век. И, както през 1973 г., получавате война “, коментира Фъргюсън.

Препратката му е свързана с арабско-израелската война от 1973 г., известна още и като войната Йом Кипур, която се води между Израел и коалиция от арабски държави, водени от Египет и Сирия.

Както при настоящата война на Русия в Украйна, арабско-израелската война от 1973 г. предизвиква интервенциите на тогавашните суперсили Съветския съюз и САЩ, предизвиквайки световна енергийна криза.

Само че тогава конфликтът продължава само 20 дни. А нахлуването на Русия в Украйна вече навлиза в шестия си месец, което предполага, че всякакви последици за енергийните пазари могат да бъдат много по-лоши.

„Тази война продължава много по-дълго от войната от 1973 г., така че енергийният шок, който причинява, всъщност ще бъде по-продължителен“, смята Фъргюсън.

Междувременно, политици и централни банкери се надпреварват да смекчат най-лошите последици, като повишават лихвените проценти, за да противодействат на инфлацията и намаляват зависимостта на своите държави от руския внос на енергия.

Но Фъргюсън, който е автор на 16 книги, включително и най-новата му „Обреченост: Политиката на катастрофата“, твърди, че няма доказателства, които да гарантират, че настоящите кризи могат да бъдат избегнати.

„Защо да не е толкова лошо, колкото през 70-те? Аз бих бил и още по-краен и бих призовал да разгледаме възможността 20-те години на настоящия век да са по-лоши от 70-те години на миналия", казва още Ниъл Фъргюсън. 

Според него, причините за това са свързани с по-ниския ръст на производителността, по-високите нива на дълга и по-неблагоприятната демография сега, в сравнение с периода преди 50 години.

„През 70-те години поне имаше разведряване между суперсилите. Не виждам много разведряване между Вашингтон и Пекин в момента. Всъщност, виждам обратното“, казва историкът, имайки предвид неотдавнашните сблъсъци около Тайван.

"Хората обичат да вярват, че глобалните сътресения се случват с известна степен на ред или предвидимост. Но това е заблуда. Всъщност, вместо да бъдат равномерно разпределени в историята, като крива с формата на камбана, бедствията са склонни да се случват нелинейно и то всички наведнъж. Особено когато става въпрос за войни, финансови кризи или пандемии", казва Ниъл Фъргюсън.

Фъргюсън коментира и още един любопитен факн. Той е анкетирал присъстващите на форума Ambrosetti, на който присъстват различни политически и бизнес лидери и бизнес, и е открил, че много малка част от тях (едноцифрен процент) очакват спад на инвестициите в Италия през следващите месеци.

„А това е страна, която върви към рецесия“, казва той.