Изграждането на нова високоскоростна жп гара обикновено е дългоочаквана новина в Китай. Един от последните проекти на това поле обаче предизвиква полемика онлайн заради привличащия вниманието си дизайн.

Според китайските държавни медии, строителството на жп гара Нанкин ще започне през първата половина на тази година. Държавни служители посочват, че дизайнът й е вдъхновен от река Яндзъ, която тече през града, както и от цъфтящи дървета.

Град Нанкин - столицата на източната провинция Дзянсу, е известен със своите сливови цветове, на които местните и посетителите се наслаждават всяка пролет. Въпреки това, реакцията на дизайна, представен по-рано този месец, далеч не са цветущи, посочва CNN.

Много коментатиращи в местната социална мрежа Weibo не виждат сливов цвят в дизайна. Вместо това, мнозина казват, че гарата изглежда като огромна дамска превръзка.

„Изображенията на гарата приличат на дамска превръзка. Тази форма ще накара хората да се замислят,“ посочва един от коментиралите. „Криле за защита на Нанкин“, пише друг. „Гарата трябва да може да спре всяка тълпа.“