Запалените почитатели на марката Apple вероятно вече ползват най-новия модел iPhone 15. Но след като Samsung представи своя флагман Galaxy S24, е време да видим какво предстои. Следващият нов смартфон, който се очаква от Apple, е моделът iPhone 16 и iPhone 16 Pro.

Слуховете около iPhone 16 започнаха почти веднага след като iPhone 14 бе пуснат в края на 2022 г. Тогава се говореше, че Apple ще приключи напълно с т. нар. прорец в екрана. Той обаче присъстваше и в модела iPhone 15, така че остава да видим какво предстои по отношение на дизайна.

iPhone 16 може да се предлага с четири различни размера на екрана, като идеята е да има малко повече за всички в сегмента Pro. Това няма да стане ясно, докато Apple не представи iPhone 16 и iPhone 16 Pro, но спекулациите не спират.

Кога ще бъде представен iPhone 16?

iPhone 16 и iPhone 16 Pro се очаква да се появяват на пазара по същото време както и новите модели, представяни от компанията през последното десетилетие. Има едно негласно правило, че Apple обновява своите модели iPhone всяка есен. Хората продължават да се редят пред магазините на копанията в очакване на новите модели.

В последно време Apple представя новите модели iPhone след Деня на труда в САЩ, който е в средата на септември.

Дисплей

iPhone 16 и iPhone 16 Pro се очаква да имат много по-различни размери на екраните в сравнение с предходните поколения. В последните няколко години Pro и обикновените модели се предлагат в едни и същи средни и големи конфигурации. Този път се очаква Apple да направи вариантите Pro по-големи от обикновените модели, пише Gizmodo.

iPhone 16 се очаква да е със сходни размери с iPhone 15 - 6.1-инчов дисплей за iPhone 16 и 6.7-инчов за iPhone 16 Plus. Моделите iPhone 16 Pro ще бъдат по-големи - 6.2 инча за iPhone 16 Pro и “над” 6.8 инча за iPhone 16 Pro Max.

Според някои публикации, технологията на дисплея на iPhone ще включва нов OLED, използващ система от микролещи (MLA). Очаква се новите екрани да са по-ярки и по-икономични по отношение на батерията.

Дизайн

Потребителите може да очакват повече бутони в следващото поколение iPhone. Смята се, че iPhone 16 ще разполага с Action бутона на iPhone 15 Pro.

Хаптичният бутон, за който се говори от години, може най-накрая да намери място в новия iPhone 16 Pro. Гвори се за бутон за заснемане от дясната страна на телефона, където обикновено са разположени клетъчните антени. Това може да бъде хаптичната зона, наречена Capture Button, която дава възможно да се направи снимка или да се плъзга нагоре надолу за приближаване и отдалечаване. Това би придало за потребителите на iPhone по-голямо усещане за камера и не е нещо, по-различно от допълнителния програмируем бутон, който много производители на телефони с Android са изпробвали преди.

Говори се, че iPhone 16 ще разполага с вертикална подредба на камерата.

Процесор

iPhone 16 и iPhone 16 Plus вероятно ще вървят по стъпките на iPhone 15 и 15 Plus. Apple оборудва тези телефони с чипа A16 Bionic, а при iPhone 16 вероятно ще стане същото с A17 Bionic, който е използван при Модела iPhone 15 Pro. iPhone 16 и 16 Pro вероятно ще ни запознаят с чипа A18 Bionic.

Пространствено видео за всички

Новото оформление на задната камера на iPhone 16 се очаква да предостави възможност за запис на пространствено видео. Способностите на iPhone 16 Pro за снимане надалече също ще бъдат подбрени.

Говори се също, че Apple работи върху ново покритие на лещите, което може да намали отблясъка.

Софтуер

Ако сте били разочаровани от неспособността на Siri да ви разбира, на хоризонта може би се задават подобрения. Очаква се iPhone 16 да има по-добър микрофон за всички ваши въпроси към виртуалния асистент Siri.

iOS 18 + VisionOS?

С всеки нов iPhone идва и нова версия на операционната система iOS. Тази година с iPhone 16 ще бъде представена и операционната система iOS 18. Вероятно ще има повече информация след Световна конференция за разработчици (WWDC) на Apple, която ще се проведе в периода 10-14 юни.

Говори се, че iOS 18 ще вземе част от своето ДНК от visionOS.

Wi-Fi 7 за всички

Има добри новини и за почитателите на високите интернет скорости. iPhone 16 Pro може да разполага с възможности за Wi-Fi 7, което би било първи случай за мобилните устройства на Apple. Скокът от Wi-Fi 6/6E към Wi-Fi 7 води до големи подобрения при честотната лента, но само ако разполагате с мрежовия хардуер у дома, за да достигнете тези скорости.