Доставките на телефони на Apple падат с около 10% през първото тримесечие на 2024 г. - вследствие на засилващата се конкуренция от страна на производителите на устройства с операционна система Android, които са се прицелили в челното място.

Това сочат данни на компанията за пазарни проучвания IDC.

Глобалните достави на смартфони нарастват със 7.8% до 289.4 милиона устройства в периода януари – март, като Samsung измества Apple от челното място с пазарен дял от 20.8%.

Резкият спад в продажбите на производителя на iPhone идва след силното му представяне в предходното тримесечие, когато компанията измести Samsung от първата позиция.

Сега Apple се връща на второто място със 17.3% пазарен дял, след като китайски марки, като Huawei, увеличават дела си от пазара. Xiaomi - един от водещите китайски производители на смартфони, заема третата позиция с пазарен дял от 14.1% през първото тримесечие.

Южнокорейската Samsung, която представи най-новата си серия си флагмани Galaxy S24 в началото на годината, е доставила над 60 млн. телефона за същия период.

Глобалните продажби на моделите от серията Galaxy S24 скачат с 8%, в сравнение с тези на миналогодишните Galaxy S23 в първите три седмици след излизането им на пазара, сочат данни на Counterpoint.

Apple е доставила 50.1 млн. телефона iPhone през първото тримесечие, в сравнение с 55.4 милиона за същия период година по-рано, според IDC. Доставките на смартфони на компанията в Китай се свиват с 2.1% на годишна база през последното тримесечие на 2023 г.

Този спад очертава предизвикателствата пред щатския технологичен гигант на третия ѝ най-голям пазар, тъй като някои китайски компании и държави агенции ограничават използването на устройства на Apple - мярка, отразяваща ограниченията, наложени от правителството на САЩ на китайски приложения от съображения за сигурност.

През юни базираната в Купертино, Калифорния компания ще проведе конференцията си за разработчици WWDC, на която ще представи ъпдейти за софтуера, използван в устройства, като iPhone, iPad и други.

Инвеститорите следят отблизо и за новини във връзка с работата на Apple в сферата на изкуствения интелект, като засега компанията е предоставила малко информация относно внедряването на технологията в своите устройства.

По-рано през годината Apple изгуби короната си на компанията с най-голяма пазарна капитализация в света, като беше изместена по този показател от Microsoft.