В последните няколко години по света има доста случаи, в които градове продават изоставени или порутени имоти на символичната цена от 1 долар или 1 евро. Целта на тези схеми е да се привлекат купувачи, които да помогнат в борбата с намаляващото местно население.

Градчета в Италия предприемаха подобни ходове на няколко пъти, а сега малък град във Франция стартира за втори път собствената си програма за продажба на домове за 1 евро.

Френският град Сен-Аман-Монтрон продава къща с площ от 77 кв. м за 1 евро. Имотът е на две нива с две спални, включва двор и гараж и се намира в центъра на малкото градче, според Ouest France.

Подобно на някои други сделки в Европа, тази къща има нужда от сериозна работа. В нея не е живяно от 12 години, а от градската управа изчисляват, че ремонтът ѝ ще струва около 136 180 долара.

Кандидат-купувачите също така ще трябва да бъдат подготвени, в крайна сметка, да се преместят в Сен-Аман-Монтрон.

"Градът с население от около 9 000 души търси нов собственик на къщата, който е “сериозен кандидат с планове да се премести в Сен-Аман-Монтрон и да се установи тук,” казва пред Ouest France Франсис Блндьо, заместник-кмет с ресор Градско планиране.

“Тази система има за цел да насърчи реновирането на нови сгради, с цел намаляване на броя на празните жилища и преди всичко да съживи градския център,” казва още той.

Периодът за кандидатстване за закупуване на къщата стартира на 1 април и ще приключи на 15 юни. Заинтересованите от покупката трябва да предоставят планове за ремонта на имота и подробна информация за финансирането.

Градът подхожда сериозно към способността на евентуалния купувач да се установи и да заживее в Сен-Аман-Монтро. Кандидатурите на тези, които искат да превърнат имота във втори дом или да го отдават под наем, ще бъдат отхвърлени. Местните власти искат някой да живее в къщата поне 10 г.

“Целта е новият собственик да се бъде част от живота на квартала,” обяснява Блондьо.

От 15 май потенциалните купувачи ще могат да посетят имота. След това градът се надява да избере новия си жител до септември, а сделката да бъде сключена през януари 2025 г. Ремонтът по къщата трябва да започне в рамките на пет месеца и да приключи до юли 2028 г.

Избраният купувач ще има право да кандидатства за финансова помощ, но трябва да се придържа към няколко условия, в това число да използва местни майстори за работата.

Подновяване на програмата 

Това е вторият случай, в който Сен-Аман-Монтро предприема подобен ход. Първият е от 2021 г., когато над 90 души кандидатстваха, казва Блондьо. В крайна сметка, тогава имотът е продаден на семейство, което никога не го е виждало. Ремонтът му трябва да бъде приключен до 2025 г.