Ню Йорк е градът с най-много богати хора в света. Общо 359 500 милионери и 60 милиардери наричат Голямата ябълка свой дом, като мегаполисът изпреварва с малко по този показател района около Санфранциския залив, сочи ново проучване.

Броят на милионерите в Ню Йорк е скочил с 48% през последното десетилетие - въпреки опасенията, че отливът на богатство и пандемията от COVID-19 ще намалят заможното население на града, се посочва в доклада на Henley & Partners и New World Wealth.

Милионерите в Ню Йорк вече са повече от цялото население на градове, като Орландо и Питсбърг. Богатството на жителите на Ню Йорк възлиза на над 3 трлн. долара, което е повече от БВП на Бразилия, Италия или Канада.

Сан Франциско и района около Санфранциския залив обаче скъсяват бързо преднината. Броят на милионерите в залива скача с 82% през последното десетилетие - до 305 700 души. Районът също така е лидер по брой на милиардерите с 68 богаташи, според доклада, който сравнява градовете по броя на заможните им жители към декември 2023 г.

САЩ увеличава водачеството си в класацията на създателите на милионери и милиардери по света. В САЩ се намират 11 от 50-те града с най-много богати хора на планетата, се посочва в доклада.

През последното десетилетие увеличението на богатството в технологичния сектор, заедно с ръста на фондовия пазар и сключването на сделки, създадоха рекордни количества богатство.

Фискалните стимули по времето на пандемията стимулираха процеса, най-вече по върховете, като състоянието на най-богатия 1% от американците е скочило с над 40%, според данни на Федералния резерв.

Според Андрю Амойлс, ръководител Изследвания в New World Wealth:

“САЩ продължава да доминира в класацията на градовете с най-много богати хора по света, благодарение на първенството си в глобалните финансови, технологични и финансови индустрии. Щатските градове се представят значително по-добре от други западни населени места през последното десетилетие, когато става въпрос за общ ръст на милионерите и милиардерите”.

В някои градове по света се случва точно обратното. Токио, който можеше да се похвали с най-много богати хора в света преди десетилетие, в момента заема третото място, като броят на милионерите в японската столица е намалял с 5% - до 298 300.

Лондон, който години наред беше градът с най-много богати хора в света, отстъпва до петото място, след като брекзит, санкциите срещу Русия и други политики забавиха миграцията на богатството. Броят на милионерите в британската столица е намалял с 10% през последното десетилетие.

Китай влиза за първи път в топ 10 на класацията, като броят на милионерите в Пекин нараства с 90% през последното десетилетие до 125 600, което отрежда 10-ото място на китайската столица. Въпреки това, забавящият се ръст на икономиката и отливът на богатство водят до обрат, като броят на милионерите намалява с 4% през миналата година, казва Амойлс.

Сингапур, от своя страна, се облагодетелства от отлива на богатство от Китай и се изкачва с две места - до четвъртата позиция в класацията с 64% увеличение на милионерите до 244 800 души. Над 3 400 милионери са се преместили в Сингапур само през 2023 г., а според Амойлс, градът-държава се очаква да заеме мястото на Токио в класацията “много скоро.”

Лос Анджелис също се изкачва в класацията, придвижвайки се с две позиции напред до шестото място с 45% увеличение на броя на милионерите. Местата от седмо до девето в тазгодишната ранглиста се попълват от Париж, Сидни и Хонконг.

Основният двигател за създаване на богатство

Финансовите пазари са основният двигател за създаването на богатство по света през последното десетилетие, казва Юрг Стефен, главен изпълнителен директор на Henley & Partners.

“Ръстът от 24% на борсовия индекс S&P 500 през последната година, заедно с този от 43% при Nasdaq, както и скокът от 155% при цената на биткойна, увеличи състоянието на заможните инвеститори,” казва той. “Бързото развитие при изкуствения интелект, роботиката и блокчейн технологията предостави нови възможности за създаването и натрупването на богатство.”