Когато чуете Швейцария, може би се сещате за изискани сирена, луксозен шоколад и заснежени планински върхове, но също така и за пари.

Швейцария е третата най-гъсто населена с милиардери държава, като на всеки 80 000 души в страната се пада по един милиардер.

Това съотношение е по-високо единствено в Люксембург и Хонконг.

Жителите на Швейцария също така са едни от най-богатите в света с осреднено лично състояние в размер на близо 685 226 долара, изпреварвайки САЩ (551 347 долара) и Хонконг (551 194 долара), разказва CNBC.

Страната също така изпъква по няколко показателя за разпределение на богатството.

Към 2022 г. 110 милиардери с общо състояние в размер на 338 млрд. долара са наричали Швейцария свой дом. Така страната изпреварва други държави със заможни поданици, като Саудитска Арабия (71 милиардери), Сингапур (54) и Обединените арабски емирства (45).

Швейцария е считана за една от най-стабилните в политическо отношение държави със сериозна репутация за запазване на политически неутралитет. Това означава, че богатите хора могат да имат доверие на страната, че техните активи няма да бъдат застрашени от евентуална внезапна смяна на управлението и на политиката.

Страната също така се възползва от привлекателната си данъчна система с ниски ставки както за компаниите, така и за физическите лица, което осигурява на Швейцария конкурентно предимство пред други държави.  

В Швейцария няма данък върху капиталовите печалби, което привлича богатите хора. Това означава, че швейцарците не са облагани с данък върху печалбата, реализирана от продажбата на активи, които са поскъпнали.

Макар да няма данък върху капиталовите печалби, Швейцария е една от малкото страни в Европа, в които има данък богатство. Той обаче е относително нисък и варира от 0.1 до 1.1% от личното състояние. Този данък се прилага от 26-те кантона в страната, които се конкурират помежду си.

Швейцария също така се облагодетелства от силната си валута, което намалява цената на чуждестранните стоки и услуги и в същото време увеличава цените на швейцарския износ.

Швейцарският франк поскъпва устойчиво в последните десетилетия, като достига паритет с еврото и запазва позиции спрямо силния долар.

Швейцария също така е считана за водеща бизнес дестинация със сектори на финансовите услуги, фармацевтиката и химическата индустрия, които са от световна класа.  Страната е дом на водещи бизнес институции като Световния икономически форум, който всяка година събира бизнес лидери и политици в Давос.

През 20-и век банковия сектор на Швейцария си изгради репутация на място, на което се държи на поверителността и анонимността, което направи страната особено привлекателна за богати хора, които искат да съхраняват парите си там и евентуално да избегнат плащането на данъци.

Тази система стана обект на по-сериозно внимание след световната финансова криза от 2008 г. и фалита на няколко големи швейцарски банки и принуди индустрията да „изчисти“ дейността си и да изисква по-голяма прозрачност от своите клиенти.

Страната обаче запазва статута си на център за управление на богатството.

Швейцария продължава да заема позиции в челото в много класации за най-добри места за живеене и социална хармония. Това се дължи на социалната политикана страната и трудовото законодателство, които гарантират приличен стандарт на живот и за не толкова заможните й граждани.