Which? определи най-лошите и най-добрите крайбрежни градове в Испания за ваканции.

Пуерто Банус - популярен сред знаменитостите и с яхтеното си пристанище, където акостират някои от най-скъпите плавателни съдове в света, получава отрицателната титла с резултат от 55%.

Which? моли повече от 1200 британци да оценят преживяванията си в испанските крайбрежни градове на базата на 11 критерия, сред които качество на плажа и брега, безопасност, храна и напитки, настаняване и съотношение качество-цена. След това се формира общ резултат за града, базиран на цялостното удовлетворение и вероятността той да бъде препоръчан и на други туристи.

В другия край на скалата, Сан Себастиан – известен с кулинарното си майсторство – грабва титлата „най-добър крайбрежен град в Испания“.  

Най-лошият крайбрежен град

Въпреки бляскавата си репутация, Пуерто Банус - разположен недалеч от централната част на Марбея, е определен като „надценен“, получавайки само една звезда за съотношението цена/качество – единствената дестинация в проучването с подобна оценка, получена заради високите цени на хранителните продукти и заведенията.

Градът има една звезда и в категорията туристически атракции, тъй като партитата са една от основните му привлекателни черти. Те пък обясняват оценката от една звезда за тишина и спокойствие.

Пуерто Банус получава само две звезди за безопасност, привлекателност и дружелюбие, като един от респондентите дори определя града като „долно сметище“.

В категориите плаж, крайбрежие, храна и напитки и пазаруване градът печели по три звезди, като част от посетителите възхваляват „страхотната гама от ресторанти“.

Ла Манга, разположен в соленоводната лагуна Мар Менор в района на Мурсия, изпреварва Пуерто Банус с резултат от 56 процента. Взима само една звезда за туристически атракции, но две звезди за крайбрежието си, цялостната привлекателност, тишината и спокойствието и съотношението цена/качество.

Градът е критикуван заради наличието на „твърде много високи хотели“. Други обаче оценяват положително „традиционните испански ресторанти, кафенета и барове“, които предлага.

Най-добрият крайбрежен град

Начело на тази класация е Сан Себастиан с общ резултат от 88 процента. Той получава цели пет звезди за своите плаж, привлекателност и храна и напитки – последното не е изненада, като се има предвид, че баският град има най-много заведения със звезди Мишлен от всички в Испания и е сред градовете с най-много звезди Мишлен на глава от населението в световен мащаб.

Според Which?, посетителите „се възхищават на местните ястия и избора на класни ресторанти“.

Градът получава четири звезди за крайбрежие, безопасност, приятелско отношение, настаняване, туристически атракции и пазаруване, като само съотношението цена-качество му носи три звезди.

На второ място с резултат от 81 процента е Нерха, изпреварвайки своите съседи Марбея и Торемолинос. Той получава четири звезди за крайбрежие, безопасност, приятелско отношение, храна и напитки и настаняване, като респондентите казват, че е „непокътнат традиционен испански град“.

На трето място са Картахена, Хавеа и Ситгес с общ резултат от 80 процента.