Туристите, посещаващи южния испански град Севиля, скоро ще трябва да плащат такса, за да разгледат широкия, богато украсен площад Plaza de Espana.

Новият налог е част от плановете за контрол на туристите в публичното открито пространство, посочват от кметстното.

„Планираме да затворим Plaza de Espana и да таксуваме туристите, за да финансираме опазването и безопасността му“, посочва кметът Хосе Луис Санс в публикация в социалната медийна платформа X, придружена с видео от мястото, показващо липсващи плочки, повредени фасади и улични търговци, завзели ниши и стълби.

Завършен с полукръгла нео-мавританска дворцова структура, рамкирана с високи кули в двата края и четири моста над ров, Plaza de Espana е част от комплекс, построен за Иберо-американското изложение от 1929 г.

Той е проектиран да отразява испанския характер в своята архитектура и декорации с плочки. Хиляди хора от цял свят го посещават ежедневно в конски каруци или пеша.

Сградата служи като снимачна площадка на филма „Призрачната заплаха“ от поредицата „Междузвездни войни“ от 1999 г. и също така е гореща точка на културния живот в Севиля, където се провеждат концерти, пиеси и модни ревюта.

Въпреки че Санс дава ясно да се разбере, че местните жители все още ще имат свободен достъп до площада, много потребители на X, включително от Севиля, бързо разкритикуваха плана.

„Туристическият данък за ВСИЧКИ посетители предизвиква по-малко дебат и генерира повече приходи. Слушайте хората, а не хотелиерите“, пише един потребител.

Друг добавя: „Това, което хората искат от вас, е данък върху туризма и общо регулиране на масовия туризъм, който унищожава града ни“.

Барселона - слънце, море и сангрия

С повече от три милиона туристи годишно и население от 700 000 души, Севиля е третият най-посещаван град в Испания, която пък е една от най-посещаваните страни в света, като туризмът е отговорен за 13% от БВП.

Много градове се борят да намерят баланс между така необходимия за бюджета им туризъм и запазването на своята привлекателност за местните жители. Италианският Венеция, например, ще въведе пробна такса от април, за да ограничи броя на еднодневните екскурзии.