Изкуственият интелект на Google вече ще може да използва търсачката на компанията вместо потребителите и ще резюмира за тях необходимата информация, без да им се налага да "кликат" върху допълнителни линкове. Това обаче би нанесло тежък удар върху онлайн медиите, пише Entrepreneur.  

Google обяви във вторник, че AI вече ще може да прави резюмета, да генерира списъци с препоръки и да обработва по различни начини информацията, с която разполага. Обобщенията ще се появяват в горната част на резултатите от търсенето и ще резюмират съдържанието, намерено в мрежата.  

Функционалността вече е достъпна за всички 246 милиона уникални потребители на Google в САЩ, като в бъдеще вероятно тя ще може да се ползва и на други места по света.

Обобщенията на AI обаче означават, че уебсайтовете, от които идва въпросната информация, ще получат по-малко трафик, тъй като хората просто ще четат какво е генерирал AI, без да кликват върху нищо допълнително. 

Анастасия Коцюбинска от консултантската компания SE Ranking коментира:

"Редакциите ще получават по-малко трафик и, съответно, по-малко пари, с което способността им да създават ново съдържание ще намалява. В същото време, Google вече няма да е просто портал към външни източници, а все повече ще играе роля на директен доставчик на информация".

Най-вероятно все още ще има подвеждаща информация в резултатите от търсенето, AI ще продължава да има "халюцинации" и много потребители вероятно ще използват тази информация без двойна проверка, предупреждава още SEO експертът. 

Промените в търсенето на Google могат да струват общо 2 милиарда долара на уебсайтовете, като някои от тях могат да загубят две трети от трафика си, според данни на медийната компания Raptive. Според Даниел Кофи, главен изпълнителен директор на News/Media Alliance:

"Това ще бъде катастрофално за нашия трафик. Допълнителното задоволяване на потребителските заявки от страна на Google ще остави още по-малко стимули за кликване, с които да можем да монетизираме нашето съдържание“.

Google държи над 90% от глобалния пазарен дял в онлайн търсенето и вече може да рамкира резултатите от него както пожелае. AI моделите на компанията обаче извличат информация от сайтовете, без да им гарантират трафик или печалба. 

"AI Overviews разчита на интелектуалната собственост на създателите на съдържание, което повдига сериозни въпроси относно компенсацията и справедливостта“, посочват представителите на Raptive.

Изкуственият интелект на Google предлага връзки към сайтовете в своето резюме, като цитира източниците, от които е взета информацията, но няма никаква гаранция, че потребителите ще използват тези линкове. Много от тях вероятно ще предпочетат да използват резюметата директно. 

За разлика от OpenAI, който е сключил сделки с големи издатели, като Axel Springer и The Financial Times, за да компенсира издателите, които предоставят информацията за "обучението" на алгоритмите на компанията, Google все още не е обявил публично подобна сделка с голяма медийна компания.

OpenAI също си спечели гнева на някои издатели. През декември New York Times заведе дело срещу компанията заради нарушения на авторските права.

Google има сделка за 60 милиона долара с онлайн платформата Reddit, обявена през февруари, за обучение на AI върху данни от нейните форуми.