Разпореждането е спуснато от Джордж Уайс, пионер в сферата на хеджфондове: Продавайте всичко! Фондът затваря, казвай той, почти през сълзи, пред група портфейлни мениджъри по време на онлайн среща в Zoom. Служителите са потресени.

46 години по-късно неговата едноименна компания, основана през 1978 г., когато индексът Dow Jones е на ниво от около 800 пункта, е на път да потъне в забрава.

Неговото шокиращо разпореждане сутринта на 29 февруари е кулминацията на поредица от погрешни стъпки — в това число плащането на шестцифрени бонуси на ръководители, докато компанията е на ръба на неплатежоспособността, която потопява един от най-старите хеджфондове в света през миналия месец.

Трейдърите прекарват онзи четвъртък в разпродаване на позиции за милиарди долари. Докато се обаждат на трейдърите в банките, служителите получават запитвания от специалисти по подбор на персонал на фона на разпространяващата се мълва за проблемите.

По-късно, докато Джордж Уайс се сбогува лично със служителите, той определя компанията като семейство.

Това обаче не е начинът, по който служители и кредитори вероятно ще погледнат на нещата. Бързото падение на компанията ограничава загубите на инвеститорите във фонда, но заради фалита на Weiss Multi-Strategy Advisers някои от служителите ще изгубят по над 1 млн. долара под формата на отсрочени парични възнаграждения. Нейният най-голям кредитор пък се готви за съдебна битка за над 100 млн. долара неплатени задължения.

Интервюта с над 20 души, запознати с дейността на Weiss, както и съдебни документи, показват, че фалитът не е причинен от някаква катастрофална сделка, а по-скоро от натрупвани с години големи разходи, които компанията не успява да ограничи, въпреки че активите ѝ намаляват, а представянето ѝ се влошава.

81-годишният Джордж Уайс и главният изпълнителен директор Джорди Висър са управлявали компанията с активи за 2.3 млрд. долара с блясъка на по-големите си конкуренти, но без същата дисциплина, безпощадността да съкращават губещи трейдъри или способността да прехвърлят повече разходи на инвеститорите, според интервюираните хора и съдебните документи.

Това се оказва фатално, когато най-големият кредитор на Уайс настоява за плащане, като впоследствие обвинява Джордж Уайс, че е използвал компанията като “собствена касичка.” Последният опит на компанията да оцелее – потенциална сделка с хеджфонд гиганта Millennium Management, в крайна сметка пропада.

В продължение на години ръководители в компанията ползват служебния частен самолет и оставят на работа портфейлни мениджъри, които намаляват възвръщаемостта, като през цялото това време клиенти теглят средства, казват хора близки до компанията.

След като Джордж Уайс се оттегля от ежедневната работа в компанията, Висър продължава да гради личната си марка чрез поредица видеа и подкасти и има връзка с колежка, която други ръководители определят като проблемна.

Това, което предстои, е съдебен спор с кредитора Leucadia Asset Management за над 28 млн. долара бонуси, които Уайс е раздал, когато компанията се твърди, че е знаела, че не можа да погасява задълженията си.

От компанията са отказали коментар пред Bloomberg. Джордж Уайс също е отказал да коментира и не е подал правен отговор на делото, заведено от Leucadia срещу него. Висър също не е коментирал случилото се.

Компания без пари

Weiss губи пари само в три от 46-те си години съществуване, но компанията изпитва затруднения с управлението на разходите. Хеджфондъг, която управлява активи за 4 млрд. долара в пика си през 2021 г., е имал най-малко 110 служители, в това число трейдъри с високи заплати и бекофис служители в Манхатън, Маями и Кънектикът.

Само наемът за 20-ия и 21-вия етаж на офиса му на парк авеню в Ню Йорк е възлизал на 3 млн. долара годишно.

Компанията оставя на работа ръководители, дори и след влошаване на резултати им, които ѝ струват десетки милиони долари. Заместник главният инвестиционен директор Майк Едуардс губи над 100 млн. долара в периода 2020 - 2023 г., в резултат на което спира да търгува, според същите източници.

Вместо обаче да уволнят слабо представящите се, както подобни компании често правят, Висер и Уайс оставят дългогодишните си колеги на работа.

Разходите на Уайс също притесняват Leucadia. Хеджфонд компанията притежавала частен самолет Dassault Falcon, който Джордж Уайс ползвал за лични пътувания, посочват от Leucadia в съдебните документи. Годишните разходи възлизали на милиони долари, а от Leucadia, в крайна сметка, молят Уайс да продаде самолета. Това се случва през март 2023 г. за 941 000 долара, според одитиран финансов отчет.

Финансовите проблеми се задълбочават от това, че Weiss спира да таксува клиентите си за различни разходи. Така, когато фондът отчита отрицателна доходност в размер на 0.6%, през 2022 г. той не получава такси за добро представяне, но въпреки това плаща бонуси на портфейлните мениджъри, които носят печалби.

Дори и в най-добрите си години на Weiss им се налага да споделят част от приходите съгласно сделка от 2018 г. с Leucadia. През 2022 г. хеджфондът изпитвал такъв недостиг на средства, че не успял да спази част от споразуменията с партньора си.    

През 2023 г. бившия директор човешки ресурси в компанията Бет Андрю-Бери заведе дело срещу необичайното изискване на Уайс служителите да инвестират пенсионните си средства изцяло във фондове на Weiss, в това число и в договорен фонд, който генерира около 18% отрицателна доходност през 2022.

Последни усилия

Нуждаейки се от помощ, през миналата година Weiss се свързва с потенциални купувачи, сред които и хеджфонда Millennium Management.

Поне в три случая от Leucadia предоставят на Weiss още време, за да погаси задълженията си, а на 21 декември компанията настоява да получи плащане. Weiss не разполагала с парите - дължи на Leucadia близо 100 млн. долара, според съдебните документи.

Когато от Millennium разбират, че Weiss е даже в още по-затруднено положение, те се свързват отново с компанията. Преговорите обаче пропадат, когато от Millennium научават, че някои от най-добрите служители на Weiss искат да напуснат. От Millennium също така настояват за по-изгодни условия, в това число и отстраняването на Висър като главен инвестиционен директор.

Висър на практика управлявал компанията, въпреки опасенията на някои негови колеги по отношение на инвестиционния му опит и ръководен подход. Той се присъединява към Weiss, след като неговият хеджфонд Anchor Point Asset Management натрупва загуби и преустановява дейност.

В началото той управлявал инвестиционен портфейл във Weiss, който се представял толкова слабо, че компанията го закрива. Част от служителите го описват като сприхав и със склонност да унижава колеги по време на срещи.

Неговата връзка с 39-годишната Джена Рош, директор Връзка с инвеститорите и маркетинг, също притеснявала част от колегите. Рош дори се е появявала в подкаста на Висър, в който той обсъжда макроикономическите тенденции.

Част от служителите описват Висър като човек, който е прекалено зает със своя подкаст, видео поредица и бюлетин. Преди време Висър дори иска от екипа за анализ на данни в компанията да направи независима оценка на това до каква аудитория достига видео поредицата му, тъй като не вярвал на данните за неубедителното представяне на видеата.

Докато Висър продължавал с мултимедийните си изяви, финансовата ситуация в неговата компания се влошавала, а от Leucadia поискали да могат да одобряват отпусканите бонуси. Ръководителите във Weiss се противопоставили на това.

На 8 февруари компанията плаща над 28 млн. долара бонуси на около 85 служители. Висър и Едуардс получават шестцифрени суми.

Ограничени обезщетения

На 29 април Weiss подава заявление за фалит. Хеджфондът съди Leucadia, за да си върне 20 млн. долара, твърдейки, че плащанията или облагодетелстват Leucadia за сметка на други кредитори или са получени несправедливо след заплаха за завеждане на съдебно дело.

От Leucadia отричат обвиненията и искат съдия по фалитите да отстрани ръководния екип на Weiss и да го замени с назначен от съда попечител.

Миналата седмица Leucadia заведе дело и срещу самия Джордж Уайс, завявайки, че той е използвал компанията си като “лична касичка”, за да “пълни джобовете” на свои приближени хора и да плаща за своите самолетни пътувания и съдебни разходи.

Въпреки всичко, служители на компанията говорят с уважения за нейния основател, определяйки го като филантроп и дисциплиниран човек. Главният изпълнителен директор никога не ругаел и настоявал и другите да не го правят. Основната му грешка, според тях е, че е предоставил на ръководители прекалено голяма свобода.

През първия уикенд на март от Weiss казват на клиенти, че са закрили по-голяма част от позициите си и ще връщат средства. Компанията обаче спира да провежда обичайните си сутрешни срещи и служителите не получават информация за евентуални обезщетения.

На следващия петък те получават имейл, че на служителите ще бъде изплащано “ограничено обезщетение,” според Bloomberg. От отдела по човешки ресурси обаче не им казват нищо за отсрочените парични възнаграждения, които при някои трейдъри възлизат на над 1 млн. долара.

В разгара на цялата суматоха около разпускането на компанията, Висър се появава в подкаст, озаглавен „Kак да не прецаквате бъдещето си“.