През 2016 г. Джеймс Влахос получава ужасна новина - баща му е диагностициран с рак в терминална фаза.  "Обичах баща си, но го губех“, казва Джеймс, който живее в Оукланд, Калифорния. Той обаче решава да използва максимално оставащото време с него. 

„Направих проект за устна история с него и просто прекарах часове, и часове, и часове в аудиозаписи на историята на живота му“, разказва Влахос пред BBC. Това съвпада с времето, по което Джеймс започва кариерата си в областта на изкуствения интелект.   

Джон - бащата на Джеймс, си отива от този свят през 2017 г., но не и преди синът му да е превърнал това, което е записал, в базиран на AI чатбот, който може да отговаря на въпроси за живота на баща му с гласа на баща му. 

Подобен начин на използване на AI за изкуствено връщане на хората към живота отдавна е изследвано в научната фантастика, но развитието на технологията вече го прави възможно в реалния живот. През 2019 г. Джеймс превръща своя чатбот в приложение и бизнес, наречено HereafterAI, което позволява на потребителите да правят същото за своите близки.

Той добавя, че чатботът не е премахнал болката от смъртта на баща му, но все пак той му дава повече, отколкото иначе би имал. 

Разговори с хората, които вече ги няма

Докато потребителите на HearafterAI могат да качват снимки на техен любим човек, които да се показват на екрана на техния смартфон или компютър, когато използват приложението, друга фирма, която превръща хората в чатботове, отива много по-далеч.

Южнокорейският DeepBrain AI създава базиран на видео аватар на човек, като заснема часове видео и аудио, за да улови лицето, гласа и маниерите му.

"Ние клонираме до 96.5% от подобието на оригиналния човек. Така семейството му може да продължи да говори с него, макар че са наясно, че става въпрос за аватар с изкуствен интелект“, казва Майкъл Юнг, главен финансов директор на DeepBrain. 

Компанията вярва, че подобна технология може да бъде важна част от развитието на културата на т. нар. "качествена смърт" (от англ. well dying, което е и игра на думи с well-being). Идеята е хората да се подготвят за смъртта си предварително, оставяйки семейни истории, разкази и спомени, като форма на "живо наследство".

Процесът обаче не е евтин и потребителите не могат сами да създадат аватара. Вместо това те трябва да платят на фирмата до 50 000 щатски долара за процеса на заснемане и създаването на техния аватар.

Въпреки тази висока цена, някои инвеститори са уверени, че приложението ще бъде популярно. DeepBrain е набрала 44 милиона долара в последния си кръг на финансиране.  

Все пак психоложката Лаверн Антробус е на мнение, че трябва да се внимава много, когато се използва такава „технология за скръб“ в моменти на повишена емоция.

„Загубата е нещо, което ни хваща. Може да мислите, че сте почти близо до това да сте добре, но тогава нещо може да ви върне обратно. Идеята, че може да имате възможността да чуете гласа им и да чуете думите им, изречени чрез тях, може да бъде доста смущаваща“, казва тя.

Антробус добавя, че хората не трябва да бързат да използват чатбот на изгубен любим човек. 

„Трябва да се чувствате доста стабилни емоционално, преди да използвате нещо подобно. И трябва нещата да се случват много, много бавно“.  

Бюрокрация в отвъдното

Начинът, по който скърбим, е специфичен за всеки от нас, но това не означава, че няма общи преживявания. Бюрокрацията е един от тях - банки, фирми и социални мрежи, които вашият любим човек е използвал, попълване на куп документи за закриване на сметки, прекратяване на абонаменти и други подобни неща.

За да намали административната тежест на опечалените, Settld е онлайн платформа в Обединеното кралство, която се свързва с организации от частния сектор от тяхно име.

Потребителят качва необходимата документация и списъка с всички, с които трябва да се свърже. След това Settld автоматично пише и изпраща имейлите. След това можете да влезете отново, за да проверите дали въпросните фирми са отговорили и дали проблемите са били разрешени.

Компанията работи с 1400 институции, вариращи от банки до социални мрежи и компании за комунални услуги. Тя е съоснована през 2020 г. от Вики Уилсън след смъртта на нейната баба.

"Колкото повече можем да направим, за да използваме технологията и да облекчим тази административна тежест, толкова по-добре. Когато някой умре, за да се справим с имуществото му, ни отнема средно 300 часа и 146 задачи. Обикновено целият процес отнема около девет месеца. Смятаме, че около 70% от тази работа може и трябва да бъде автоматизирана". 

Технологии на скръбта

Секторът на траурните технологии, наричани още tech death, сега се оценява на повече от 100 милиарда долара в световен мащаб, според TechRound. Този растеж беше подхранван и от пандемията от COVID-19, казва Дейвид Софър, негов главен редактор.

"Това, което COVID направи, беше да подчертае пред хората важността на живота. В същото време, пандемията помогна да се разрушат и някои от табутата около говоренето за смъртта. Това, от своя страна, ни доведе до все по-голямо приемане на технологиите като част от траурния процес", коментира пред BBC  Дейвид Софър от TechRound.

И все пак, ЛАверн Антробус предупреждава, че нищо не може да замени човешката подкрепа, когато става въпрос за преодоляване на мъката.

„Не мога да си представя място, в което технологията да поеме по-традиционните аспекти на скръбта. В крайна сметка, те са свързани с близостта до хората, да се чувстваш обгрижен и да се чувстваш оценен“.