Тайната на това да напредвате в професията си не е да усвоявате нещата най-бързо или да сте най-умният в стаята, а да имате положителна нагласа, казва главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси.

Джаси, който зае най-високата длъжност в компанията, след като Джеф Безос се оттегли през 2021 г., сподели “най-добрия си кариерен съвет” в интервю с главния изпълнителен директор на LinkedIn Райън Рослански. Той казва:

“Смятам, че притеснително голяма част от това колко добре се справяте, особено в 20-те ви години, е свързана с нагласата” .

Не става въпрос само за това да се държите приятно, обяснява експертът. Да имате положителна нагласа означава да работите добре в екип и да спазвате крайните срокове, както и други силни черти.

Ако имате подходящата нагласа, трябва да можете уверено да отговорите с “да” на следните въпроси:

  • Работите ли усърдно?
  • По-често ли казвате, че можете да се справите, отколкото че не можете?
  • Правите ли това, което сте казали, че ще направите?
  • Можете ли да работите в екип?

Тези стратегии са “толкова прости”, но въпреки това толкова пренебрегвани, казва той. “Хората биха се изненадали от това колко рядко имат страхотни нагласи,” допълва Джаси. “Смятам, че има голяма разлика.”

Възможности 

Ентусиазмът може да ви позволи да се възползвате от възможности, като задачи, които са извън настоящите ви умения и познания и програми за обучение, защото се чувствате по-уверени по отношение на напускането на вашата зона на комфорт и вярвате, че можете да се справите с каквито и предизвикателства да се появят.

Джаси е само на 29 г., когато се присъединява към Amazon като маркетинг мениджър през 1997 г. Пет години след началото на кариерата си в компанията, той е поканен да стане първия съветник “в сянка” на Безос - нещо като квазиначалник на персонала, който присъства на всички срещи на главния изпълнителен директор.

Няколко от неговите колеги в Amazon му казват да не приема офертата, но той посочва, че е избрал да се фокусира върху положителните аспекти на работата и приемайки я, е успял да подобри лидерските си умения.

“Реших, че ако опитам за няколко месеца и не е нещо, което устройва или Джеф, или мен, винаги мога да пробвам нещо друго. Оказа се едно невероятно изживяване”.  

Важно е да се отбележи, че ръководството на Amazon стана обект на критики заради отношение към служителите в складовете на компанията по време на пандемията от COVID-19.

Джаси е признавал, че компанията може да подобри начина, по който се отнася със служителите си. “Мисля, че ако разполагате с голяма група от хора, както при нас, това не почти като малка държава,” казва той по време на събитието GeekWire през 2021 г.

“Има много неща, с които можем да се справим по-добре.”

Независимо на какъв етап от кариерата си сте, положителната нагласа може да ви помага да изграждате силни взаимоотношения на работното място. Проучвания също потвърждават ползите от нея – тя може да ви направи по-продуктивни, да увеличи креативността и да предотврати бърнаут, като има и други предимства.

“Има толкова много неща, които не можете да контролирате в работата си. Можете обаче да контролирате нагласата си,” казва Джаси.