Балансът между професионалния и личния живот често е считан за важен индикатор за процъфтяваща и успешна кариера.

Милениалите и представителите на поколението Z, по-конкретно, ценят високо баланса между работата и личния живот и търсят предимства, които позволяват гъвкавост.

Около една трета от милeниалите и представителите на поколението Z казват, че факторите, свързани с баланса между професионалния и личния живот, като гъвкаво работно време и повече отпуск, са най-важното качество в тяхната кариера занапред, отстъпвайки единствено на заплащането, сочи проведено наскоро проучване на Bankrate.

“Балансът между професионалния и личния живот” обаче е, “ужасна, подвеждаща” цел, към която човек може да се стреми, казва преподавателят от бизнес училището на Харвардския университет Раджай Гулати.

“Открийте баланса между работата и личния живот” е често срещан съвет. Гулати насърчава своите студенти и шефове на компании, които интервюира в своя подкаст, да го пренебрегват.

“Основният ми проблем с баланса между работата и личния живот е, че се предполага, че работата е лоша, а животът е добър,” казва Гулати. “Работата не трябва да ви поглъща, но когато се отнасяте към работата и личния живот напълно отделно, вие един вид казвате, ‘Мъртъв съм, когато съм на работа.’”

Гулати обяснява, защо фокусирането върху баланса между професионалния и личния живот може да бъде контрапродуктивно и предлага по-добра алтернатива:

Поддържането на равно разделение между работата и личния живот е просто не само трудно да се постигне, но също така не гарантира щастие.

Това е така, защото концепцията за баланс между работата и личния живот се базира на погрешното възприятие, че това са две неща, които не са свързани едно с друго, казва Гулати. При много хора работата и личният живот се преплитат и опитите да ги разделите може да доведат до бърнаут и до липсата на удовлетворение от вашата кариера.

“Това е самоограничаващо, защото, когато възприемате това схващане, работата е само работа, лишена от смисъл извън получаването на заплата и може би чувството за власт”, казва Гулати. “Има много повече неща, с които можем да се обогатим от нашата работа, когато установим, че това, което правим има смисъл и го свържем с лична ценност или интерес.”

Гулати не намеква, че работата трябва да поглъща живота ви. Вместо това, трябва да преосмислите, как различни аспекти от вашия живот може да се подхранват един друг и да насърчават положителна енергия.

Той смята, че “най-щастливите” хора не търсят баланс между работата и личния си живот, а хармония.

Как да сте по-щастливи на работното място

Когато между вашите лични и професионални дейности има приемственост, тогава можете да създадете един по-пълноценен живот, казва Гулати.

Целта е да намерите сфери на компромис и синергия. Например, създаването на значими отношения с вашите колеги е страхотен начин да се чувствате по-мотивирани на работното място, както и доброволческата работа по проекти, които отговарят на вашите лични интереси и опит, обяснява Гулати.

Ползите са безкрайни, ако можете да намирате смисъл в това, което правите. Проучвания показват, че повишенията на заплатата и повишенията в длъжност са по-често срещани сред хората, които намират смисъл в работата си. Нещо повече, проучванията установяват, че тези служители са по-издръжливи, по-мотивирани и работят по-усърдно от другите.

С други думи, сливането на професионалния и личния живот може да доведе до по-щастлива и успешна кариера.