След като Венеция въведе пилотно входна такса за еднодневни посетители, популярно село в швейцарските Алпи обмисля да последва примера й.

Местните власти в Лаутербрунен, разположено в едноименната долина в планинския регион Берн Оберланд в Швейцария, са създали работна група, която да работи върху проблема със свръхтуризма, според Swiss Info.

Малката и живописна общност на Лаутербрунен – която е дом на по-малко от 800 жители, според местните власти, се бори със задръстени улици, покрити с боклук пътища и високи наеми.

Една от идеите, които се обмислят, е въвеждането на вход за посетители, съобщи Swiss Info в четвъртък, цитирайки местния вестник Berner Zeitung.

Налогът, който ще се плаща чрез мобилно приложение, ще бъде между 5 и 10 швейцарски франка ($5.50 до $10.99) и ще важи за дневните посетители, преминаващи през населеното място с кола.

„Изключение ще бъдат гостите, които са резервирали хотелска нощувка или екскурзия, както и пристигащите с обществен транспорт“, каза кметът на Лаутербрунен Карл Непфлин, според Swiss Info.

По света вече има повече от 60 дестинации, въвели подобен данък, което обаче често се оказва доста противоречиво, припомня CNN Travel.

Първият ден от въвеждането на таксата за вход във Венеция на 25 април беше посрещнат с протести от някои местни жители, смятащи, че домът им се превръща в тематичен парк. Известният град, който е в челните редици в световен план в таксуването на  еднодневни посетители, ще продължи да прилага пилотния проект до 14 юли.

Долината Лаутербрунен е дом на многобройни атракции, включително водопада Щаубах - един от най-високите в Европа, извисяващ се на 270 метра.

Миналата година швейцарската хотелиерска индустрия регистрира рекордните 23.9 млн. нощувки през летния сезон.