След посещениe с 15-годишната си дъщеря на бляскавия стадион на Реал Мадрид Сантяго Бернабеу в испанската столица, Гуадалупе Ребело казва, че тази почивка в Испания излиза по-изгодно от почивка на плажа в родината ѝ Мексико.

Семейство Реболо са част от рекордното увеличение в броя на чуждестранните туристи в Испания, което помага на местната икономика да се представя по-добре от тази на други европейски държави и да създава работни места с бързи темпове.

Това обаче поставя под натиск услуги, като жилищния сектор и транспорта, предизвикайки недоволството на местните жители.

Как този бум да стане устойчив, а ползите му да бъда споделени по-обширно са задачите, пред които са изправени испанските политици, а някои от тях смятат, че начинът е преориентирането към луксозния туризъм.

За семейство Реболо от Мексико обаче достъпността е един от факторите, които правят Испания толкова привлекателна, заедно с културните ѝ акценти. Реболо казва, че почивка в родината им наскоро е струвала около 2 500  евро.

"Тук ще похарчим малко повече от това, но ще опознаем чужда страна и също така плащаме за самолетни билети и туристически обиколки. Истината е, че човек получава много добра стойност за парите си."

Икономически ефект 

Милиони други посетители споделят същото мнение, а ръстът на туризма помага на Испания, която отдавна е изоставаща сред големите европейски икономики, да излезе начело по ръст, като в момента се представя по-добре от еврозоната, чиято икономика нарасна само с 0.3% през първото тримесечие. За сравнение, икономиката на Испания бележи 0.7% ръст за същия период.

Франция занижи прогнозата за ръста на икономиката си през 2024 г., а Германия едва избегна рецесията, докато Испания очаква икономиката ѝ да отбележи 2% повишение тази година.

В основата на икономическата експанзия е ръстът в сектора на услугите, както и общественото, и частното потребление, подхранвано от ръста на заетостта, казва пред Reuters Анхел Талавера, който отговаря за европейската икономика в Oxford Economics.

Туризмът е съставлявал 71% от реалния растеж на испанската икономика през миналата година, според туристическата организация Exceltur. Потреблението от страна на чужденци е допринесло с близо една трета от ръста на местната икономика от 2.5% през 2023 г., според данни на BBVA.

Много испанци обаче не смятат, че се облагодетелстват от тези ползи и срещу двигателя на испанския успех има все повече протести.

"Вярно е, че се справяме много добре, но този феномен трябва да бъде управляван," заяви по-рано през месеца министърът на туризма Жорди Хереу. "Няма да забраняваме на хора да идват в Испания, но можем да поставим ограничения на туристическите предложения."

Вече се вземат мерки, като местни власти налагат ограничения върху разрешителните за нови ваканционни жилища. В Барселона местната управа поиска автобусен маршрут до популярната туристическа дестинация Парк Гюел да бъде премахнат от приложения за смартфони, тъй като услугата е претоварена.

Испанците също така не получават добро усещане от бума. Проучване от април на Spanish Sociological Research Centre установява, че въпреки че 60% от испанците признават, че личното им икономическо състояние е "добро", 59% казват, че ситуацията в страната е "лоша" или "много лоша".

По-ниските нива на заплащане привличат инвестиции в нови хотели, които се откриват с честота един на всеки четири дни, позволявайки на Испания да изпревари тази година Великобритания като най-привлекателната страна в Европа за инвеститорите в хотелиерския сектор, според CBRE.

Подценена дестинация

Антонио Каталан, президент на AC Hotels, която е партньор на Marriott в Испания, казва, че през първото тримесечие неговите хотели отчитат 17% увеличение на посетителите от чужбина, които са харчили с 27% повече, основно заради по-високите цени на нощувките.

"Испания е подценена и има прекалено много клиенти".

Рекордните 85 милиона души са посетили страната през 2023 г., а тази възходяща тенденция продължава и през първото тримесечие на настоящата година, като броят на посетителите нараства с близо 18% - до 16.1 милиона, въпреки че това може и да се дължи на това, че католическият Великден тази година се падна в този период.

Тези, които посещават страната, харчат повече, благодарение отчасти на усилията за развиването на луксозен пазар, което е считано от някои региони за решение на свръхтуризма.

Посетилите Испания през миналата година са похарчили 109 млрд. евро, в сравнение с 63.5 млрд. евро във Франция. Разходите на чуждестранните туристи в Испания нарастват с 27% на годишна база през първото тримесечие на 2024 г.

Туризмът подпомага и заетостта, като безработицата в страната падна до 16-годишен минимум, въпреки че имиграцията помага за запълването на свободни работни места в сектора на услугите.

Секторът е създал със 197 630 повече работни места през първото тримесечие, в сравнение с предходната година, допринасяйки с едно на всеки четири работни места, създадени за периода, според данни на държавната агенция Turespaña, която промотира испанския туризъм. Тези работни места подпомагат частното потребление, което допълва разходите на туристите.

Талавера от Oxford Economics обаче предупреждава, че икономическият бум на Испания не е устойчив.

"Туризмът не може постоянно да расте с тези темпове, нито публичните разходи могат да продължат свето увеличение".

Междувременно, Реболо и нейната дъщеря планират да прекарат две седмици в Европа, в това число няколко дни във Франция, но тя казва, че ще прекарат повече време в Испания, защото са забелязали, че не е толкова скъпо, колкото в Париж.