Пътуването по въздух и турбуленцията винаги са вървели ръка за ръка при много полети, особено на дълги разстояния. Тежкият епизод на борда на самолет на Singapore Airlines, при който вчера един пътник загина, поражда опасения колко рискова може да бъде турбуленцията.

Експертите казват, че е изключително малко вероятно при повечето полети тя да доведе до наранявания или щети, но има много скорошни инциденти, при които това се е случило. Разбирането на причините за турбуленцията може да помогне на екипажа и пътниците да смекчат нейното въздействие.

Пол Уилямс, професор по атмосферни науки в университета в Рединг в Обединеното кралство, казва:

„За щастие, жертвите на турбуленция при търговски полети са много редки, но за съжаление, днес са се увеличили с една“.

Ето как въздушната турбуленция може да създаде проблеми на пътуващите със самолет.

Какво е турбуленция и защо се случва?

Има четири основни нива на турбулентност – лека, умерена, силна и екстремна. В случаи на лека и умерена турбуленция пътниците може да почувстват опъване на предпазния си колан, а необезопасените предмети в кабината да се раздвижат.

В по-сериозни случаи турбуленцията може да доведе до „разхвърляне“ на пътници из кабината, което пък да причини тежки наранявания или смърт.

„Турбуленцията при полетите може да бъде причинена от бури, планини и силни въздушни течения, наречени струйни потоци“, добавя Уилямс.

„В този последен случай това се нарича турбуленция в чист въздух и може да бъде трудно да се избегне, защото не се показва на метеорологичния радар в кабината на пилота.“

„Турбулентността на чистия въздух е движение на въздуха, създадено от атмосферно налягане, струйни потоци, въздух около планини, студени или топли метеорологични фронтове или гръмотевични бури“, според уебсайта на Федералната авиационна администрация (FAA).

Понякога пилотите биват предупреждавани предварително за турбуленция от Федералната авиационна администрация, метеорологичните екипи на авиокомпаниите или дори други пилоти, летящи преди тях. Турбуленция обаче може да възникне и без предупреждение.

Колко опасна е тя?

Според FAA, 30 пътници и 116 членове на екипажа са били сериозно ранени заради турбуленция от 2009 до 2021 г. Понастоящем броят на пътниците, превозени от авиокомпаниите по света, се оценява на около четири милиарда годишно, така че подобни инциденти очевидно все още са рядкост.

FAA определя турбуленцията като водеща причина за наранявания на стюардеси и пътници при произшествия без фатален изход. Тъй като от превозвачите не се изисква да докладват леки наранявания, общият им брой не е ясен.

Смъртните случаи, като последния инцидент със Singapore Airlines, също са изключително необичайни. Полет на United Airlines от Токио до Хонолулу през декември 1997 г. също претърпя турбуленция, при която един човек загина.

„Турбуленцията прави полетите трудни и понякога могат да бъдат опасни“, казва метеорологът Марк Просър от университета в Рединг.

„Авиокомпаниите ще трябва да започнат да мислят как ще управляват увеличената турбуленция, тъй като тя струва на индустрията 150–500 милиона долара годишно само в САЩ. Всяка допълнителна минута, прекарана в пътуване през турбуленция, увеличава износването на самолета, както и риска от наранявания на пътниците и стюардесите.“

Влошава ли се турбуленцията?

Проучване на университета в Рединг посочва, че силните турбуленции са се увеличили с 55% през последните четири десетилетия поради въздействието от изменението на климата.

Докладът, публикуван през юни 2023 г., установи, че в точка над Северния Атлантик - един от най-натоварените райони за полети в света, общата годишна продължителност на силна турбуленция се е увеличила с 55% между 1979 и 2020 г.

През 2022 г. Уилямс, който е съавтор на изследването, каза пред CNN, че вярва, че силната турбуленция „може да се удвои или утрои през следващите десетилетия“. Той приписва това на „турбуленцията в чист въздух“, която връхлита внезапно и е много трудно да се избегне.

Според данни на Националния съвет за безопасност на транспорта на САЩ (NTSB), екипажът не е бил предупреден за около 28% от произшествията, свързани с турбуленция от 2009 г. до 2018 г.

Анализът на Уилямс прогнозира, че турбуленцията в чист въздух ще се увеличи значително в целия свят през следващите десетилетия.

„Обикновено при трансатлантически полет може да очаквате 10 минути турбуленция. Мисля, че след няколко десетилетия това може да се увеличи до 20 минути или до половин час. Знакът за предпазен колан ще бъде включен много повече, за съжаление на пътниците.

Трябва ли да използвам предпазен колан през целия полет?

Краткият отговор на това е „Да“. Доклад от 2021 г. на NTSB показва, че по-голямата част от пътниците, които са били ранени при произшествия, „свързани с турбуленция“, не са носили предпазния си колан по това време.

Тъй като понякога е невъзможно да се предвиди кога самолетът ще се сблъска с въздушна турбуленция, единственият начин да бъдете в пълна безопасност е да не сваляте предпазния колан.

Уврежда ли турбуленцията самолетите?

В случаи на екстремна турбуленция, „когато самолетът се мята силно наоколо и е невъзможно да се контролира“, могат да бъдат причинени структурни щети на машината, според Националната метеорологична служба на САЩ.

Скорошните инциденти - включително този с полета на Singapore Airlines, също доведоха до значителни щети по кабината на самолета.

Някои маршрути по-лоши ли са от други?

Турбуленцията може да възникне почти навсякъде и на всякаква височина, но някои области са известни като по-податливи на нея. Полетът на Singapore Airlines от Лондон до Сингапур изглежда е попаднал на силна турбуленция над Мианмар, след като е пресякъл Андаманско море в Югоизточна Азия.

След анализ на около 150 000 различни маршрута на полети, уебсайтът за прогнозиране на турбуленция Turbli установи, че пътуването между Сантяго в Чили и международното летище Viru Viru в Боливия е най-неравномерното, докато маршрутът между Алмати в Казахстан и столицата на Киргизстан - Бишкек, е на второ място в списъка, публикуван миналата година.

Нешвил в Тенеси до Роли/Дърам в Северна Каролина беше класиран като маршрута в Северна Америка с най-висока средна турбуленция.