Доставките от терминалите за втечнен природен газ към континенталните хранилища на синьо гориво в Европейския съюз намаляват до седеммесечно дъно през май.

Намаленото търсене и стабилните доставки през газопроводите се отразяват негативно върху вноса на втечнен природен газ, се посочва в анализ на S&P. За първите пет месеча на годината доставките от терминалите за втечнен природен газ намаляват с 24% на годишна база.  

Ниските нива са знак за слабото търсене на втечнен природен газ в региона, тъй като настоящите ценови нива и конкуренцията карат играчите на пазара да разчитат повече на конвенционалните доставки. 

Европа е внесла общо 5.5 милиона тона втечнен природен газ през май, като това е най-ниската стойност от септември миналата година. Вносът също е намалял с 32% спрямо същия период на миналата година.

В същото време, доставките по газопровода от норвежкия континентален шелф достигнаха малко под 9.61 милиарда кубични метра през април, което прави средно по 320 милиона кубични метра на ден, според данните от офшорния тръбопроводен оператор Gassco.

Европейският пазар все още очаква по-високи летни температури, които биха могли да дадат тласък на вноса на втечнен природен газ в някои европейски региони, въпреки че дотогава високите нива на запасите намаляват всякаква спешност за внос.

Газовите хранилища в ЕС са пълни на 67.2% към 19 май, според данни на GIE, спрямо 65.2% по същото време на миналата година.

От всички европейски държави само Полша отбелязва лек ръст на вноса на втечнен природен газ на годишна база, а Финландия, Гърция и Турция отбелязват малки увеличения спрямо миналия месец, докато всички останали отчитат значителен спад. 

Зависимостта на региона отново се премества от втечнения природен газ към сравнително по-евтиния тръбопроводен газ, пише още в анализа на S&P.

Дали нивата на внос на втечнен газ ще се възстановят по-късно през годината, на фона на нарастващото търсене на охлаждане през летните месеци, вероятно ще стане ясно по-късно през годината.