Два полета на къси разстояния из Европа са сред десетте най-турбулентни пътувания със самолет в света, показва статистиката. Едночасовите полети през Алпите между Милано-Женева и Милано-Цюрих са съответно на пето и десето място в класацията.

Пътуването от 1905 км между Сантяго в Чили и Санта Круз в Боливия я оглавява, съобщава The Daily Mail. 

Ранглистата е съставена от Turbli - уебсайт за прогнозиране на турбуленция, който анализира повече от 150 000 записа на полети на дълги и къси разстояния от 2023 г. Той използва така наречените „скорости на разсейване на вихри“ (EDR), за да класира маршрутите.

EDR измерват интензитета на турбуленцията на дадено място - 0-20 е лека, 20-40 е умерена, 40-80 тежка и 80-100 е екстремна.

Маршрутът от 1905 км от Сантяго в Чили до международното летище Viru Viru в боливийския град Санта Круз е класиран като най-турбулентния в света със среден EDR от 17.5. Вторият най-нестабилен е полетът на къси разстояния от 340 км от Алмати в Казахстан до столицата Бишкек (EDR 17.4).

Шест от десетте най-турбулентни въздушни пътувания по света са маршрути в Япония и Китай. Turbli приписва това на високата активност на струйния поток в тези региони.

Най-тежката турбулентност в Европа може да бъде преживяна по траекторията на полета от 210 км от Милано до Женева (EDR 16.3), класирана като петата най-турбулентна траектория в света като цяло.

Пет от десетте най-бурни маршрута в Европа излитат или кацат в Цюрих, като въздушните вълни, идващи от швейцарските Алпи, вероятно са отговорни за това, според Turbli.

Маршрутите в САЩ са по-малко турбулентни от най-лошите европейски пътувания, като най-бурният американски полет е 710-километровото пътуване  от Нешвил до Роли със среден EDR от 14.7.

Останалата част от класацията за Америка включва Шарлът - Питсбърг (втори); Денвър - Пуерто Валярта (трети); Ню Йорк - Роли/Дърам (четвърти); Уоруик - Сиракуза (пети); Атланта - Дълес (шести); Питсбърг - Роли/Дърам (седми); Ню Йорк - Портланд (осми); Бостън – Сиракуза (девети); и Бостън - Филаделфия (десети).

Летищата с най-нестабилна атмосфера

Turbli определя и най-бурните летища в света. Номер едно в световната класация е Сантяго Чили, където средният EDR е 17.1. Това се приписва на метеорологично явление от Анди.

Топ пет на класацията включва още Натори в Япония (второ); Уелингтън в Нова Зеландия (трети); Сапоро (четвърти) и Осака в Япония (пети).

В Европа летището във Виена оглавява класацията (EDR 14.8), следвано от Цюрих, Марсилия и Женева, докато в САЩ Портланд се оказва най-нестабилната писта за излитане (EDR 15.2), следвана от Денвър (втори); Лас Вегас (трети); Ванкувър (четвърти) и Солт Лейк Сити (пети).

В южното полукълбо новозеландското летище Уелингтън е най-бурното в регион Океания, отбелязвайки EDR от 16.3.