Годишното заплащане на почистващия персонал в Палм Бийч, в южната част на щата Флорида, често надхвърля 150 000 долара, а наддаването между собствениците на имения е нещо често срещано, твърдят компании за подбор на персонал.

Масовата миграция на богатство към Флорида от Ню Йорк и други щати с високи данъци създаде рекордно търсене за домакински персонал в елитни райони във Флорида и най-вече в Палм Бийч.

Търсенето на икономи, които в днешно време се наричат “мениджъри на имоти”, както и на бавачки, готвачи, шофьори и лична охрана е скочило, според агенции за подбор на персонал.

Недостигът на почистващ персонал обаче е нещото, което създава най-голяма бъркотия сред заможните собственици на имоти. Много от богатите хора, преместили се във Флорида, имат големи домове и нужда от хора, които да ги чистят.

Хотели, курорти и бизнеси също се борят за почистващ персонал. Резултатът от всичко това е, че заплащането за почистване е скочило от около 25 долара на час през 2020 г. до 45 или 50 долара на час днес, според някои агенции.

Безпрецедентно търсене 

Ейприл Берубе, основател на The Wellington Agency, която се занимава с подбор на персонал в Палм Бийч, Мами, Ню Йорк и на други места, казва:

“Назначавам персонал от 30 години и никога не съм виждала нещо такова. Има огромен бум на преместващи се, особено в Палм Бийч и Маями.”

В Палм Бийч почистващият персонал с опит в домове на заможни хора обикновено заработва между 120 000 и 150 000 долара годишно, заедно с пенсионно и здравно осигуряване и извънреден труд. Според Берубе:

“За почистващия персонал е чудесно. За нас е изключително трудно. Има сериозен недостиг.”

Мелиса Пситос от Lily Pond Services казва, че наскоро е имала клиент във Флорида, който е искал да наеме камериерка за 75 000 долара годишно. В крайна сметка, той плаща 110 000 долара, което е разумна цена за пазара.

Изпълнителните камериерки, които често помагат с управлението на друг почистващ персонал и перачки, може да изкарват дори и повече. Пситос казва, че знае за главна камериерка в Палм Бийч, която печели по 250 000 долара на година, в това число за извънреден труд и пътува със семейството до различни им домове. И допълва:

“Просто няма достатъчно предлагане”.

Наддаването между заможни собственици на имоти вече е често срещано. Берубе разказва:

“Първоначално те са в шок от нивото на заплащане и казват, че няма начин да плащат подобни заплати. Когато обаче наемат някого за по-малко пари и с по-малко опит, те почти винаги се обръщат отново към нас и казват, че са готови да платят за служители с опит, след като са си научили урока”.

По нейни думи, камериерките на богатите хора трябва да имат специфични умения - от това как да се придвижват тихо и незабележимо из къщата, до това как да почистват внимателно антики, прибори за хранене, изящни произведения на изкуството и как да перат и гладят спално бельо.

“Изисква се конкретен набор от инструменти и умения, за да работите в такива домове”.

Според Берубе, има толкова малко квалифицирани кандидати, че тя обмисля да създаде училище за усвояване на домакински умения от висок клас.

“С удоволствие бих го направила, но не разполагам с времето, защото сме заети да търсим персонал.”