Богатите щатски семейства кандидатстват все по-често за второ гражданство, като по този начин хеджират финансовия си риск, смятат от водеща адвокатска кантора.

От Henley & Partners са на мнение, че състоятелните хора изграждат „паспортна колекция“ и част от тях вече разполагат с второ, трето и дори четвърто гражданство, при положение че им се наложи да избягат от родината си.

Според изнесените данни, щатските богаташи разполагат с повече опции за гражданство от която и да е друга нация по света. „САЩ все още са велика държава и притежават много силен паспорт“, казва Доминик Волек, ръководител на отдела за частни клиенти в Henley & Partners.

„Но ако съм богат, ще искам да се хеджирам против волатилност и несигурност. Идеята за диверсифинация е добре разбирана от богаташите, най-вече от гледна точка на техните инвестиции.

Ето защо, според тях, няма логика да имаш едно гражданство, след като и в този аспект от живота има възможност за диверсификация“, казва Волек.

Напоследък милиардерът и технологичен инвеститор Питър Тийл кандидатства за гражданство от Нова Зеландия, а бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмидт скоро ще има паспорт от Кипър.

Според Henley, най-предпочитаните дестинации за втори паспорт сред богаташите са Португалия, Малта, Гърция и Италия.

Към днешна дата Малта предлага програма „Златна виза“ срещу инвестиция от 300 000 евро в недвижимо имущество, докато сумата за Гърция е между 250 000 евро за провинцията и 500 000 евро за Атина, Солун, Миконос и Санторини.

Португалия и Испания в последните месеци прекратиха програмите си, като част от борбата с жилищната криза.

„Ако получите паспорт от Малта, вие ставате европейски гражданин. Можете да живеете в Германия, децата ви могат да учат във Франция и имате право да работите навсякъде в Европа“, казва още Волек. Според него, в тези несигурни времена, е добра човек да има план Б, В и дори Г.

Данни на Henley сочат, че през 2024 г. общо 128 000 милионера ще заживеят в друга държава, което е повече от досегашното върхово постижение от 120 хиляди за 2024 г. и доста повече от 51 000, отчетени през 2013 г.

САЩ остават една от дестинациите с най-голям брой напускащи, като той се очаква да се повиши от 2 200 за 2023 г. на 3 500 души за настоящата година. Най-много милионери обаче напускат Китай, като броят им в последната година е 13 500.