Правителството на Аржентина ще си сътрудничи с Ел Салвадор, за да се поучи от опита на страната с въвеждането на биткойна и развитието на останалите дейности, свързани с криптовалутата, съобщава Coin Telegraph.

Националната комисия по ценните книжа в Аржентина е провела среща с Националната комисия за цифровите активи на Ел Салвадор, за да се справи с приемането и регулирането на крипто в двете страни.  

На срещата е обсъден опитът на Ел Салвадор и амбицията на страната да бъде първата в света, приела биткойна като законно платежно средство. Това се случи през септември 2021 г., припомня изданието.

Регулаторите са обменили подходи и концепции за използването на криптовалута в глобалните икономики. 

Според президента на аржентинския регулатор Роберто Силва, Ел Салвадор не само се е превърнал в световен лидер в приемането на биткойни, но също така се е отличил в по-широката индустрия на криптовалутите.  

"Искаме да засилим връзките с Република Ел Салвадор и ще проучим възможността за подписване на споразумения за сътрудничество с тях", заяви Силва.

"Аржентина е пионер в технологиите и Националната комисия по ценни книжа разбира и иска да работи с индустрията ефективно и да създаде подходящата регулация“, заяви президентът на комицията по цифровите активи на Ел Салвадор Хуан Карлос Рейес.

Срещата на двете институции идва на фона на напредъка на Аржентина в регулирането на местния пазар на криптовалути и приемането на изискванията за регистрация на криптокомпаниите. Страната все по-активно предприема инициативи в подкрепа на криптовалутите, откакто либертариански настроеният президент Хавиер Милей спечели изборите в Аржентина в края на 2023 г.

Аржентинският министър на външните работи Диана Мондино заяви, че правителството подготвя указ за легализиране на използването на биткойн и други криптовалути в страната за плащания при определени условия. 

В същото време, все повече аржентинци използват криптовалутите като средство за защита от инфлацията.