По време на неотдавнашни военни учения с Камбоджа китайската армия показа куче-робот. С автоматична пушка, монтирана на гърба му, то се превръща от най-добрия (роботизиран) приятел на човека в машина за убиване.

„То може да стане нов член на бойните ни операции в градски условия, заменяйки нашите (човешки) членове. Може да разузнава, идентифицира врага и да поразява целта“, казва войник, идентифициран като Чен Уей, във видео на държавната телевизия CCTV.

Двуминутното видео, направено по време на китайско-камбоджанските учения „Златен дракон 2024“, показва и как кучето робот върви, подскача, ляга и се движи назад под контрола на дистанционен оператор. В една тренировка роботът, стрелящ с пушка, води пехотен отряд в симулирана сграда.

Последната част от видеото също така демонстрира автоматична пушка, монтирана под шестроторен въздушен дрон, илюстрирайки „разнообразието от интелигентно безпилотно оборудване“ на Китай.

Военната употреба на кучета-роботи и малки въздушни дронове не е нищо ново. Видеозапис на CCTV от миналата година показа китайските роботи в съвместно учение на китайски, камбоджански, лаоски, малайзийски, тайландски и виетнамски военни.

През 2020 г. Военновъздушните сили на САЩ демонстрираха как използват роботизирани кучета за връзка в своята Advanced Battle Management System (ABMS), базирана на изкуствен интелект и бърз анализ на данни за откриване и противодействие на заплахи за американски военни активи.

След руското нахлуване в Украйна през 2022 г. пък безпилотните самолети станаха нещо обичайно на бойното поле, като евтини дистанционно управлявани устройства са способни да повредят сложни военни машини, като танкове и дори кораби.

Смъртоносните способности на дроновете, наблюдавани на бойните полета в Украйна, показаха, че те позволяват на военни сили с малки бюджети за отбрана да се конкурират със значително по-добре въоръжени и финансирани врагове.

Китай е един от водещите износители на дронове в света, но миналата година Министерството на търговията наложи контрол върху износа на технологията, позовавайки се на необходимостта от „защита на националната сигурност и интереси“.

Роботизираните кучета се радват на много публичност, като се появяват в силно регулираните социални медии в Китай поне от година. Според държавния Global Times, присъствието им на учения с чуждестранни военни показва напреднал етап на развитие.