Стремглавият възход на лекарствата за отслабване означава, че хранителните нужди на потребителите “се променят”, което предоставя нови възможности за хранителните компании, заяви пред CNBC главният изпълнителен директор на Nestle Марк Шнайдер.

Инвеститорите първоначално бяха притеснени от популярността на GLP-1 лекарствата, като Wegovy и Ozempic, тъй като тя предполагаше, че хората, които ги приемат, ще консумират по-малко храна, казва Шнайдер. Тази гледна точка обаче се е променила, според него.

“Смятам, че след това стана ясно, че хранителните нужди не изчезват. Те се променят. Така че преди, по време и след GLP-1 терапия потребителите продължат да имат хранителни нужди, но те може да се различават от тези на някой, който не приема лекарства за отслабване.”

Според Шнайдер, потребителите, които приемат лекарства за отслабване, просто имат различни хранителни нужди. Използващите GLP-1 лекарства трябва да се фокусират повече върху приема на протеини, за запазване на мускулна маса и подсигуряването на достатъчно консумация на витамини и микроелементи, казва той.

Това представлява възможност за Nestle да се обърне към науката и “да работим върху това, което наричаме съпътстващи продукти, които наистина отговарят на някои от специфичните потребителски нужди по време на това лечение,” заяви Шнайдер.

Интересно допълнение към хранителната индустрия

Nestle се стреми да се възползва от популярността на GLP-1 лекарствата с “амбициозната си цел да предлага по-здравословни продукти,” каза още Шнайдер.

И докато приемащите GLP-1 лекарства може да търсят продукти, които са съобразени с техния начин на хранене и въздействието на лекарството, като усещането за ситост по-рано от преди, не всички потребители ще имат едни и същи цели.

“Не забравяйте, винаги ще има много потребители, които не са на GLP-1 диета. Има много ситуации, в които нещо бързо за хапване или шоколадов продукт ще привличат интерес. Така че това няма да изчезне,” обяснява Шнайдер.

Потребителите също така са на различни етапи от живота си - от малки деца до възрастни, и по тази причина те имат различни хранителни изисквания, които се задоволяват с различни продукти, допълва той.

Замразени храни за използващите GLP-1 лекарства

Въпреки че дългосрочното въздействие от терапията за отслабване с GLP-1 все още не са сигурни и има опасения относно страничните ефекти, Шнайдер казва, че е важно на тях да се реагира като на “основна потребителска тенденция.”

По-рано през месеца компанията обяви, че пуска серията замразени продукти Vital Pursuit, насочени към онези, които приемат GLP-1 лекарства. Общо 12 продукта се очаква да се появяват в супермаркетите, като сред тях са паста, пица и сандвичи. Всичките те ще съдържат поне по едно основно хранително вещество, като калций или желязо.

Храни, които не се свързват традиционно с отслабване, като пицата, също ще бъдат включени, за да се представи разнообразие на потребителите, казва Шнайдер.

Nestle предлага и други “съпътстващи продукти” за потребителите, приемащи лекарства за отслабване, както в САЩ, където ще бъде пусната серията Vital Pursuit, така и на други места, казва Шнайдер.

“Консумацията на някои от тези продукти също ще бъде подходяща, дори и потребителите да не са на лечение с GLP-1, а на друг вид лечение за отслабване, тъй като важат същите основни неща - искате да топите мазнини, а не чиста мускулна маса и няма да развиете недостиг на витамини”.