Цената на акциите на GameStop скача отново, вследствие на спекулациите, че Кийт Гил - мъжът, който вдъхнови епичния шорт скуиз през 2021 г., може би в момента притежава огромна позиция в компанията за продажба на видеоигри.

Гил, който е известен като DeepF------Value в Reddit и Roaring Kitty в YouTube и X, се появи отново в неделя, пускайки скрийншот, който вероятно показва неговия портфейл със значително количество обикновени акции и кол опции на GameStop.

Любимият трейдър на търгуващите в Reddit притежава 5 млн. акции на GameStop на стойност 115.7 млн. долара по цени на затваряне в петък, според пуснатия във форума на Reddit r/SuperStonk скрийншот.

На него се вижда и позиция от 120 000 кол опции на GameStop със страйк цена от 20 долара, които изтичат на 21 юни и са купени на цена от около 5.68 долара за брой. Акциите на GameStop приключиха петъчната сесия на цена от 23.14 долара за брой.

Постът на трейдъра не е независимо потвърден от CNBC. Трябва да се отбележи, че той не е в популярния форум WallStreetBets, където Гил пускаше всичките си сделки в разгара на манията около GameStop преди три години. Потребителското име обаче е същото.

Приблизително по същото време вчера Гил пуска в X и снимка на обърната карта от играта Uno, която бързо събира близо 30 000 харесвания.

Акциите на GameStop поскъпнаха с над 19% вчера в платформата Robinhood, която позволява 24-часова търговия с някои книжа. Акциите на компанията поскъпват с близо 90% в предборсовата търговия днес до 43 долара за брой.

Първото завръщане на Гил в социалните медии преди три седмици предизвика значително поскъпване на акциите на GameStop, чиято цена се удвои само през май. Тогава той просто пусна снимка на мъж в стол, който се е навел напред, но това беше достатъчно, за да предизвика истерия сред непрофесионалните трейдъри, които започнаха да купуват.

GameStop се възползва от поскъпването през май, като набра над 900 млн. долара от продажбата на акции.

Манията по GameStop

Гил е бивш служител на Massachusetts Mutual Life Insurance. През 2021 г., посредством видеа в YouTube и постове в Reddit, Гил насърчава група трейдъри на дребно да осъществят шорт скуиз на продаващите на късо акции на GameStop хеджфондове.

Всичко това пpинyди бpoĸepcĸитe ĸъщи, сред които и Rоbіnhооd, дa oгpaничaт тъpгoвиятa с акциите на GameStop, тъй ĸaтo дoвeдe дo yвeличaвaнe нa мapжa нa ĸлиpингoвaтa им ĸъщa. Манията също така доведе до редица изслушвания в Конгреса, с участието на Гил, във връзка с практиките на брокерите и търговията на дребно с акции.

GameStop все още изпитва затруднения при преминаването от физически магазини към онлайн модел, като инвеститорите залагат на това, че в крайна сметка, компанията ще преоткрие себе си под ръководството на главния изпълнителен директор Райън Коен.