Това е феномен, с който вероятно сте запознати, ако сте се качвали на самолет във влажен ден. Горещият въздух отвън среща хладния въздух отвътре, излизащ от вентилационните отвори на климатика на самолета – временно създавайки нещо, което прилича на мъгла.

Преди няколко седмици потребителят на TikTok Savannah Gowarty публикува видео с мъгла и кондензация по време на вътрешен полет в САЩ, което събра над 13.1 милиона гледания, а удивени и объркани коментатори задаваха въпроса какво се случва.

Краткият отговор на този въпрос: това е естествено явление, което обикновено трае кратко време и не бива да ви тревожи.

„В горещи и сравнително влажни дни студеният въздух от климатичната система на самолета се смесва с по-топлия и влажен въздух в кабината и го понижава до точката на оросяване, създавайки мъгла“, посочва говорител на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) пред CNN Travel.

„Мъглата обикновено е краткотрайна, тъй като охладеният въздух бързо се затопля над точката на оросяване.“

Научно обяснение

Когато самолет чака на земята преди излитане, въздухът в кабината му се поддържа хладен „или от външен наземен климатичен модул, или от собствен спомагателен захранващ блок“, обяснява говорителят на FAA.

„И двете осигуряват студен въздух (обикновено много по-хладен от температурата на околната среда), който може временно да понижи точката на оросяване на въздуха в кабината на самолета достатъчно, за да създаде мъгла.“

Климатологът Индрани Рой, който работи в Лондонския университетски колеж, казва, че средата на борда също създава идеални условия за кондензация, която е по-вероятна в зоните със студена твърда повърхност. Рой подчертава, че нито мъглата, нито произтичащата от това кондензация са „причина за тревога“.

Но въпреки че подхранваната от влага мъгла е напълно безопасна, пътниците понякога могат да бъдат „загрижени“, особено когато я срещат за първи път, казва базираната в САЩ стюардеса Рич Хендерсън. Обикновено те я бъркат с дим, посочва тя пред CNN Travel.

„Повечето просто са объркани какво е това, но след като им обясните, че е просто конденз от студения въздух на климатичната система на самолета, който се среща с топлия влажен въздух в кабината, те разбират.“

Пътниците обикновено виждат и хумористичната страна, добавя Хендерсън.

„Обикновено се шегувам, че все едно сме в музикален видеоклип от 80-те и това обикновено кара хората да се смеят.“

Изчезва за секунди

За стюардесите преценката дали пътниците биха предпочели малко по-дълго, научно обяснение или по-кратко и по-хумористично, е част от техния набор от умения, които усъвършенстват по време на работа, казва Хендерсън. Те не се научават по време на обучението, а се придобиват в ежедневното общуване с различни хора с различни гледни точки.

Всичко, което е „непознато на пътниците, може да предизвика известно безпокойство“, допълва стюардесата, посочвайки необясними шумове или звуци на двигателя като други причинители на тревога.

„Просто обяснение и малка шега обикновено вършат работа.“

А ако се притеснявате, че мъглата в самолета ще развали прическата ви, трябва да знаете, че тя обикновено се разсейва много бързо. Много пъти се появява, само когато студеният въздух излиза от вентилационния отвор за 1-2 секунди и след това изчезва.