На тържествена церемония в Олимпия, Гърция, на 20 юли 1936 г. изгарящите лъчи на обедното слънце, концентрирани от параболично огледало, запалват олимпийския огън.

Заобиколен от древни руини и няколко жени, облечени в бели туники, гръцкият бегач Константинос Кондилис потапя факла в горящия котел, вдига огъня в дясната си ръка и прави първите стъпки на епична 12-дневна щафета до Берлин, където се провеждат летните Олимпийски игри през 1936 г.

Цялата тази постановка е замислена като повторение на свещена древногръцка традиция, но щафетата на олимпийския огън, всъщност, е просто модерен политически театър, внимателно режисиран и платен от нацистка Германия. 

Древните гърци наистина са използвали ритуален огън по време на античните Олимпийски игри, но никога не са организирали щафета от факлоносци за тяхното откриване.

Ритуалът по пренасянето на олимпийския огън е плод на въображението на Карл Дийм - главният организатор на игрите в Берлин, който си представя как 3000 бегачи пренасят огъня от люлката на древните Олимпийски игри до Олимпийския стадион в Берлин за откриващата церемония на спортното събитие. 

Преди това Дийм полага големи усилия Международният олимпийски комитет да присъди правото за организирането на Лятната олимпиада на Берлин, но бъдещето на тази идея е поставено под въпрос, когато Адолф Хитлер става германски канцлер през 1933 г.  

Нацистите и олимпиадата

Хитлер, всъщност, презира модерното олимпийско движение, тъй като, по думите му, то е "изобретение на евреи и масони“. Министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс обаче успява да убеди фюрера, че игрите ще изиграят ролята на международна сцена, която да представи Третия райх пред света, а факелната щафета ще бъде нейното вълнуващо откриване.

Хитлер се възхищавал на древните гърци и виждал нацистите като техни законни наследници. Въпреки че Дийм не бил член на нацистката партия, неговата идея за факелната щафета била приета от нацистите като мощен пропаганден инструмент за обвързване не само на древните и съвременните олимпийски игри, но и на древна Гърция и Третия райх.

Цялото пътешествие на факлата, започвайки с церемонията в Олимпия, било изцяло немска продукция. Германският оръжеен производител Krupp изработил обкованите със стомана факли, които включвали горящ магнезиев елемент, проектиран от немски химици и оставали запалени независимо от метеорологичните условия.

Германската компания Zeiss Optics пък изработила огледалото, използвано за запалване на пламъка, а автомобилът Opel, носещ резервен олимпийски огън, следвал пътя на факлоносците.

Гьобелс гарантирал широко медийно отразяване на щафетата в Германия, включително радиорепортажи директно от маршрута. Той възложил на режисьора Лени Рифенщал да го заснеме като част от нацисткия пропаганден филм „Олимпия“, излязъл на екран през 1938 г.

Рифенщал дори създала свои собствени "митове" по време на заснемането. Недоволна от кадрите на истинската церемония по запалването на факлите в Олимпия и вярвайки, че Кондилис не съвпада с идеала за олимпийски факлоносец от древността, тя довела друг щафетен бегач в Берлин след летните игри и заснела нова версия на запалването на факлата, която, в крайна сметка, се появява във филма. 

Пътят на олимпийския огън

От Гърция олимпийският огън изминава над 3200 километра през България, Югославия, Унгария, Австрия и Чехословакия. Той е осветен от православни свещеници в България и посрещнат със серенада от цигански музиканти в Унгария. 

Когато щафетата пристига във Виена вечерта на 29 юли 1936 г., австрийските нацисти, които извършват атентат срещу канцлера на страната и неуспешен опит за преврат през 1934 г., пеят химна на нацистката партия и посрещат пламъка с викове „Хайл, Хитлер!“. Те обиждат еврейските членове на австрийския олимпийски отбор и освиркват австрийския президент. 

Впоследствие Гьобелс прави иронично изявление, в което посочва, че „използването на олимпийската церемония за политически цели е изключително жалко“.

Олимпийският огън е посрещнат от 50 000 германци на чешката граница сутринта на 31 юли 1936 г., а на следващия ден немският бегач Фриц Шилген внася факлата на Олимпийския стадион в Берлин пред 100 000 зрители. Шилген, който е елитен бегач, но не и олимпиец, е избран за последен факелоносец заради младежкия си арийски вид и грациозна походка.

Докато прекарва последния етап от щафетата покрай ложата на Хитлер, преди да запали огъня на стадиона, той завършва последната брънка във веригата, свързваща Третия райх с планината Олимп.

Олимпийският пламък след войната

Две години по-късно Хитлер анексира Австрия и нацистите във Виена посрещат фюрера със същия ентусиазъм, с който и олимпийския огън. Скоро след това германци с високо вдигнати ръце за нацисткия поздрав носят картечниците на Krupp, вместо факлите на компанията, по същите пътеки, утъпкани от олимпийските бегачи, докато окупират Източна Европа.

Заради Втората световна война летните Олимпийски игри не се провеждат отново до 1948 г., когато се организирани в Лондон. Но въпреки връзката на факелната щафета със скорошния им враг, британските организатори "осиновяват" ритуала.

„Щафетата на мира“ отново е прокарана през разнебитената от войната Европа и отново започна в древна Олимпия. Като символ на мира, гръцкият ефрейтор Константинос Димитрелис, който е първият факлоносец, слага на земята своето оръжие и армейската си униформа, преди да хване горящия жезъл.

Традицията продължава до ден днешен, включително и за предстоящата олимпиада в Париж, която ще започне на 26 юли.