IKEA придаде нов смисъл на понятието дистанционна работа - търси 10 служители, които да работят във виртуалния магазин на компанията в играта Roblox, който ще отвори на 24 юни. С това тя се превръща в първата марка, предлагаща платена работа в игралната платформа.

“Това не е типичната работа в IKEA,” се казва в обявата на шведския мебелен гигант за позиции в нейния виртуален магазин в Roblox, който ще носи името The Co-Worker Game.

В свое изявление от IKEA описаха този ход в платформата Roblox, като “първото ѝ навлизане в популярните игри,” заявявайки, че The Co-Worker Game ще предостави на хората “възможност да се потопят в работния свят” на магазина.

В обявата е посочено, че потенциалните служители трябва да обмислят каква е нагласата им по отношение на това, че ще бъдат превърнати в пиксели и какво биха направили, ако пикселираните хотдози в магазина свършат. В обявата също така е зададен въпросът: “Ако бяхте пикселирана мебел от IKEA, която точно щяхте да бъдете и защо?”

Одобрените кандидати, които трябва да бъдат на възраст над 18 г. и да живеят във Великобритания или Ирландия, за да могат да кандидатстват, ще работят в различни отдели на онлайн магазина, помагайки на хората да избират мебели и ще сервират дигитални кюфтенца.

Заплащането им ще бъде 13.15 паунда (16.82 долара) на час за изцяло дистанционната работа, каквото е и това на служителите във физическите магазини на IKEA в Лондон, сходно с това на служителите в САЩ и повече от два пъти над минималното федерално заплащане в Щатите.

Те ще работят заедно с неплатени играчи на Roblox, които ще имат възможността да обслужват клиенти, да посещават различни шоуруми, да бъдат повишавани и да използват продукти на IKEA, за да организират виртуалното си пространство.

Базираната в САЩ Roblox позволява на потребителите да играят създадени от други игри, както и да създават свои собствени. Тя също така съчетава елементи от социалните мрежи, така че хората да могат да се сприятеляват и да говорят с разработчиците, докато изследват виртуални светове.

Популярността на играта нарасна през последните години и сега се използва всеки месец от близо половината младежи в САЩ на възраст от 12 - 17 години.

IKEA не е първата марка, която навлиза във виртуалния свят. Това вече направиха редица компании, сред които и Walmart, която създаде виртуален магазин в Roblox, позволявайки на потребителите да купуват физически стоки и да ги получават по пощата.

Засега не става ясно дали клиентите ще могат да купуват истински продукти на IKEA през играта.